Excarcerats d'ETA demanen "el dret a decidir" per solucionar el conflicte basc

Els expresos no expressen penediment ni traslladen a ETA la necessitat del desarmament i la dissolució

Reconeixen el mal causat però diuen que han complert un càstig desmesurat. / ATLAS (ATLAS)

1
Es llegeix en minuts

Els expresos d'ETA alliberats arran de la derogació de la 'doctrina Parot' han advertit avui al Govern que la solució del "conflicte" a Euskadi passa per una "solució integral" que inclogui el reconeixement del "dret a decidir del poble basc" i la sortida dels reclusos que segueixen a la presó.

Els més de 60 excarcerats i diversos membres de la plataforma de familiars de presos d'ETA, Etxerat, han llegit els comunicats en l'acte celebrat al Kafe Antzoki de Durangoautoritzat pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz després que les víctimes del terrorisme demanessin la seva prohibició.

L'encarregat de llegir el text dels excarcerats en castellà ha estat José Antonio López Ruiz, 'Kubati', un dels membres d'ETA més sanguinaris, condemnat a 1.210 anys de presó, dels quals va complir a la presó 26 anys.

Notícies relacionades

"La solució del conflicte vindrà del desenvolupament d'un plantejament integral. Atenent a la mateixa arrel política i això hauria de concretar el dret a decidir que té el poble basc. La normalització política democràtica exigeix poder portar a terme aquest dret fonamental", ha dit 'Kubati'.

Els expresos han dit acceptar la seva "responsabilitat pel que fa a les conseqüències del conflicte", si bé no han expressat penediment ni han traslladat a ETA la necessitat del desarmament i la dissolució.