Rubalcaba: "No estem ni estarem mai a favor del dret d'autodeterminació"

El líder del PSOE afirma que la consulta provoca una triple fractura: la del poble català i la de Catalunya amb Espanya i amb Europa

Rubalcaba: Li hem de dir a Mas que el seu projecte de dret d’autodeterminació és una triple fractura. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat avui que els socialistes no estan ni estaran "mai" a favor del dret d'autodeterminació i que la consulta sobiranista provoca una triple fractura: la del poble català i la de Catalunya amb Espanya i amb Europa.

Rubalcaba, en un acte públic a Ejea de los Caballeros (Saragossa), ha afirmat que s'ha de "dir que 'no' als separatistes i als separadors" i que el PSOE aposta i té un projecte de convivència amb una reforma federal i social de Constitució per seguir vivint "junts" amb diàleg i consens, perquè funcioni millor l'Estat autonòmic. "No estem ni estarem mai a favor del dret d'autodeterminació", ha recalcat després d'insistir que és el moment d'"exigir claredat a tothom".

Segons el secretari general del PSOE, la consulta que ha pactat el president Mas amb ERC, ICV-EUiA i la CUP és precisament això, un projecte d'autodeterminació que només provoca tensió, divisió i enfrontament, i una triple fractura dins de Catalunya, de Catalunya amb Espanya i de Catalunya amb Europa.

Rubalcaba ha admès que el problema territorial no s'arregla "mirant cap a una altra banda" i per això el PSOE proposa un exercici de consens per actualitzar i revisar la Constitució "de forma mesurada", per reformar el sistema polític, enfortir la democràcia i resoldre el problema territorial.

Un problema doble, segons el líder del PSOE, "perquè hi ha gent que s'està aprofitant de la crisi per plantejar sortir d'Espanya" mentre altres plantegen "recentralitzar" i s'ha de donar resposta a tots dos, ha subratllat. Als que volen recentralitzar, Rubalcaba els ha advertit que la història demostra que amb més centralisme les regions són més pobres, i als "nous separatistes" els ha retret que el seu projecte "fractura, divideix, tensa i enfronta".

Notícies relacionades

El líder dels socialistes ha elogiat el que s'ha aconseguit des de fa 35 anys quan es va aprovar la Constitució: "Podem mirar enrere i sentir-nos orgullosos del que hem fet" i d'una etapa caracteritzada per "la llibertat, el progrés, la convivència i l'autogovern", ha dit.

Unes qualitats, ha recordat, que van substituir un període negre de la història en què dominaven "la repressió, el sectarisme i el centralisme". En aquest context, s'ha mostrat convençut que, si llavors va ser possible l'acord, ara també ho ha de ser i ha ressaltat que la Constitució "ha durat" perquè és "de tots", fruit del consens.