El simposi 'Espanya contra Catalunya' arrenca després de crítiques i denúncies al fiscal

Una conferència de Josep Fontana sobre els 300 anys de conflicte polític obrirà avui les jornades

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, i el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés (dreta), dilluns.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, i el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés (dreta), dilluns. / ACN

1
Es llegeix en minuts

El simposi 'Espanya contra Catalunya: una mirada històrica' arrenca aquest dijous amb un acte inaugural a les 09.30 hores a la seu central de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) a Barcelona a càrrec del president d'aquesta institució, Joandomènec Ros; el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, i el director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés.

Les jornades comencen amb polèmica: PP, C's i UPD les han portat a la Fiscalia, ja que creuen que s'incita a l'odi, tal com s'ha plantejat el simposi, encara que tant els acadèmics que participen en la seva organització com Homs l'han defensat i el troben incontestable a nivell científic. El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha avisat que la Fiscalia de Catalunya examinarà el contingut del simposi i si entén que té contingut penal "s'obririen unes diligències d'investigació".

Aquestes jornades, que es clausuraran dissabte, s'emmarquen en la commemoració del tricentenari de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes de Felip V el 1714 i s'obrirà amb una conferència del catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Josep Fontana, titulada 'Espanya i Catalunya: tres-cents anys de conflicte polític'.

Les sessions estaran presidides pel professor de ciència política de la UPF Ferran Requejo, el catedràtic emèrit de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB) Gaspar Feliu, el de Ciències Polítiques de la Universitat de Princeton Antoni Carles Boix, l'escriptor i exmembre del PSC Antoni Dalmau i el catedràtic d'Economia Financera de la UPF Oriol Amat.

Angles d'anàlisi

Els organitzadors pretenen destacar diferents elements durant el simposi; entre ells, la immigració, l'acció de l'Església catòlica, la persecució de la llengua i la cultura catalanes, la falsificació de la història, la censura sobre els mitjans de comunicació, l'educació, i també es farà referència a la història del País Valencià i les Balears.

Notícies relacionades

La clausura serà dissabte a les 11.30 hores a càrrec del professor de Sociologia de la UAB Salvador Cardús, amb la conferència 'La humiliació com a desencadenant de l'eclosió independentista".

En el simposi hi intervindran, entre altres, el director acadèmic de la càtedra Josep Termes de la UB, Agustí Colomines; el catedràtic d'història contemporània de la Universitat Autònoma (UAB) Josep Maria Sabaté; l'exdirigent del PSC Joaquim Nadal i la catedràtica d'Hisenda Pública de la UB Núria Bosch.