L'ÒRGAN DE GOVERN DELS JUTGES

Carlos Lesmes, elegit president del Poder Judicial

El magistrat, que també presidirà el Tribunal Suprem, era el candidat proposat pel bloc conservador

Escollit per 16 vots a favor i 4 per l'aspirant progressista, prendrà possessió del seu nou càrrec dimecres que ve

Carlos Lesmes, el nou president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem.

Carlos Lesmes, el nou president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem.

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / Madrid

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha elegit aquest matí Carlos Lesmes com a president d'aquest organisme i del Tribunal Suprem (TS). Lesmes, fins ara magistrat de la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal, ha estat escollit per 16 vots a favor, mentre que quatre magistrats han votat per la candidata progressista, Pilar Teso.

El jutge, de 55 anys, va ingressar en la carrera judicial i fiscal el 1983. Va exercir com a representant del ministeri públic fins al 1993 i després va treballar al Ministeri de Justícia en l'Executiu de José María Aznar. Després va passar a la sala contenciosa de l'Audiència Nacional i va presidir aquest tribunal durant uns mesos quan Carlos Dívar va ser elegit president del CGPJ, càrrec del qual va haver de dimitir per carregar les seves despeses a l'erari d'aquest organisme.

Lesmes era el candidat proposat pel bloc conservador i compta amb el suport del Govern. És amic de l'actual secretari d'Estat de Justícia, Fernando Román, amb qui era habitual veure'l prendre cafè quan aquest últim també tenia plaça a l'alt tribunal. Dimecres que ve prendrà possessió del seu nou càrrec.

La votació s'ha allargat durant dues hores per l'exposició de mèrits dels candidats i del sentit del vot dels vocals.

La contrincant

Per la seva part, el bloc progressista havia proposat Pilar Teso, que va ingressar en la carrera judicial el 1985. Ha ocupat plaça en la sala contenciosa al Tribunal Superior de Justícia de Madrid i el 1997 es va integrar en el gabinet tècnic del TS. El 2000 va ser destinada a l'Audiència Nacional i el 2008 va arribar a la sala contenciosa de l'alt tribunal.

Amb la nova llei, l'elecció del president ha canviat. Ara, el designat és elegit en una primera votació per majoria, és a dir, 12 vots. I si no aconsegueix els vots necessaris, en la segona votació és nomenat el que obtingui més vots.

Notícies relacionades

El ple que ha elegit Lesmes l'ha presidit el vocal més gran, Rafael Fernández Valverde, i l'han integrat els 20 vocals que van prendre possessió dels seus càrrecs dimecres passat.

Els pròxims passos

Un cop que Lesmes juri el seu càrrec es posarà en marxa aquest nou CGPJ. Entre les primeres activitats del nou president destaca l'elecció de vicepresident del Tribunal Suprem, proposta al ple que correspon en exclusiva al president d'aquest organisme. Després s'hauran de seleccionar els cinc vocals que integraran la comissió permanent, l'òrgan de decisió d'aquesta institució, i els set que formaran part de la comissió disciplinària.