Rubalcaba sobre Chacón: "És intel·ligent. Bé, no, és una mica excessiu. Tenaç"

El líder del PSOE qualifica Susana Díaz i Eduardo Madina com el "futur"

Rubalcaba i Chacón, en el congrés del PSOE en què el primer es va imposar a la segona, el febrer del 2008.

Rubalcaba i Chacón, en el congrés del PSOE en què el primer es va imposar a la segona, el febrer del 2008. / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

Les primàries i la renovació al PSOE, que aquest divendres inicia la seva conferència política, estan marcant les declaracions dels principals dirigents del partit. Hores abans que comenci la cimera del socialisme, el secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha opinat, en una entrevista amb el 'Huffington Post' sobre els seus hipotètics rivals en el procés de primàries. Preguntat per la seva oponent en l'anterior congrés del PSOE, Carme Chacón, Rubalcaba l'ha definit com a "intel·ligent", però s'ha retractat immediatament al considerar "excessiu" l'adjectiu, i l'ha canviat per "tenaç".

"Mmmmm... a veure, com podria... Intel·ligent. Bé, no, és una mica excessiu. No és que sigui tonta, de cap manera, però millor... tenaç. Sí, tenaç", assenyala Rubalcaba a l'entrevista.

En canvi, no ha dubtat a l'hora de definir la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, com el "futur", un adjectiu que també hauria utilitzat per definir Eduardo Madina, encara que a l'haver-lo utilitzat anteriorment ha preferit canviar-lo pel de "sensibilitat". "En el millor sentit de la paraula", ha especificat.

A altres hipotètics contrincants en unes primàries, com l'alcalde de Toledo, Emiliano García-Page, o el líder dels socialistes bascos, Patxi López, els ha definit com a "pragmàtic" i "pròxim" en el primer dels casos i "responsable" en el segon. "Socialista" ha estat el qualificatiu que s'ha aplicat a si mateix.

Possible bicefàlia

En l'entrevista, el líder del PSOE ha admès la possibilitat que hi pugui haver una "bicefàlia" al partit amb ell com a secretari general del PSOE i un nou candidat de cara a les pròximes eleccions. "Sí, és clar, és possible que hi hagi bicefàlia. Però tots han estat molt correctes", ha dit respecte als companys que s'han pronunciat a favor de celebrar les primàries.

Notícies relacionades

En aquesta línia, ha admès que parla amb Madina "vint vegades totes les setmanes" i una mica "menys" amb López i Chacón, i s'ha mostrat confiat que aquest tema "no dinamiti la conferència" política. "Fins i tot les persones que tenen aspiracions legítimes són, abans que res, responsables i dirigents, i comparteixen el que dic: s'ha d'aprofitar el cap de setmana per explicar les nostres propostes", ha defensat Rubalcaba, que ha reiterat que el congrés d'aquest cap de setmana ha de marcar "un punt d'inflexió" en el partit.

Així mateix, ha dit sentir-se preocupat pel fet que es "trivialitzin" les primàries amb el debat sobre el calendari, i ha incidit que és una qüestió que no preocupa el "ciutadà normal".