Rajoy demana a Rohani "passos" per tranquil·litzar el món sobre el programa nuclear de l'Iran

El president espanyol transmet al seu homòleg iranià que els seus gestos tindrien resposta "positiva" internacional

Mariano Rajoy saluda el president de l’Iran, Hassan Rohani, aquesta matinada a Nova York.

Mariano Rajoy saluda el president de l’Iran, Hassan Rohani, aquesta matinada a Nova York. / Juanjo Martin (EFE)

1
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / Nova York (enviada especial)

El president del Govern, Mariano Rajoy, es va reunir ahir a la nit a Nova York amb el seu homòleg iranià, l'elegit recentment Hassan Rohani, per tractar, entre altres assumptes, el polèmic programa nuclear que desenvolupa l'Iran. Segons fonts governamentals, Rajoy va animar Rohani a "fer passos" per tranquil·litzar la comunitat internacional sobre el "ús pacífic" d'aquest programa i li va transmetre el seu "convenciment" que els possibles avenços tindrien una "resposta positiva" per part dels països occidentals.

L'entrevista va durar aproximadament mitja hora i es va celebrar a la seu de Nacions Unides, on s'està celebrant la 68a Assemblea General, en un debat que gira, precisament, sobre l'Iran i el desglaç de les seves relacions amb els Estats Units després de l'arribada al poder de Rohani. No obstant Rajoy va eludir aquest assumpte en el seu discurs.

Fins ahir es va mantenir el dubte si aquest nou clima diplomàtic entre les administracions iraniana i nord-americana quedaria segellat, a banda dels discursos de l'ONU, amb una bilateral entre Rohani i Barack Obama. Però aquesta cita no va ser possible, segons sembla, perquè la delegació iraniana va considerar que no era el moment ni el lloc per celebrar una cimera que tindria gran repercussió en l'opinió pública.

No obstant, el president de l'Iran sí que es va reunir amb Rajoy, així com amb el president francès, François Hollande. També es va anunciar una trobada amb el president de Bolívia, Evo Morales, a la seu de les Nacions Unides.

Invitació a visitar l'Iran

Notícies relacionades

Fonts de l'entorn del president espanyol van informar també que, durant l'entrevista amb Rohani, Rajoy va rebre l'agraïment del seu homòleg iranià per la carta que li va enviar recentment, amb motiu de la seva elecció, i el va convidar a visitar oficialment el seu país. 

El cap de l'Executiu a Espanya va aprofitar l'ocasió per expressar que el canvi de govern a l'Iran ha despertat "grans expectatives" en la comunitat internacional i va animar el seu interlocutor a mantenir una "actitud constructiva". "L'Iran té un paper decisiu per col·laborar a estabilitzar l'Orient Mitjà"”, va emfatitzar Rajoy en aquesta reunió. Després es va veure també amb el president de Xile, Sebastián Piñera, de qui es va acomiadar i va agrair la col·laboració bilateral dels últims anys.