Rubalcaba anuncia una moció de censura si Rajoy no rendeix comptes al Congrés

"No vull substituir el president del Govern, però no tenim cap altra opció", assenyala el líder de l'oposició

Rubalcaba anuncia una moció de censura contra Rajoy si no compareix al Parlament. / YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

Alfredo Pérez Rubalcaba ha anunciat aquest dimarts que el PSOE presentarà una moció de censura si el PP torna a impedir, com va fer la setmana passada, que Mariano Rajoy rendeixi comptes al Congrés sobre el 'cas Bárcenas'. El líder socialista sap que està destinada al fracàs, i ha reconegut que usar aquest instrument per aconseguir les explicacions i no per substituir el Govern se situa "en els límits del reglament" parlamentari, però, ha afegit, "no hi ha cap altra opció".

"Si el grup popular torna a negar la compareixença del president del Govern, presentaré una moció de censura. És una moció per la dignitat d'aquesta cambra. No vull substituir el president del Govern, sé que no tenim diputats suficients. El que vull és que vingui a aquesta cambra", ha dit el cap de l'oposició durant el seu discurs, en obert, davant els diputats del PSOE.

La diputació permanent

Els socialistes registraran aquest dimarts una nova petició de compareixença de Rajoy. Es discutirà a la diputació permanent del 24 de juliol, i en principi, si el PP torna a recórrer a la seva majoria absoluta per tombar aquesta reclamació, com sembla que passarà, Rubalcaba presentarà la moció.

Si es dóna aquest escenari, el president del Congrés, Jesús Posada, pot decidir que hi hagi un ple extraordinari a l'agost o bé que la discussió d'aquest instrument parlamentari tingui lloc al setembre, quan Rajoy també s'enfrontarà a les preguntes de l'oposició en la sessió de control. En qualsevol cas, el president del Govern no té per què intervenir en el debat de la moció, i podria delegar en la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, fer-ho.

El principal partit de l'oposició va comenaçar dilluns a polsar l'ànim de la resta dels grups per pactar "accions conjuntes". Tant IU-ICV com UPD i el Grup Mixt (on hi ha ERC i Amaiur) recolzen la moció de censura. CiU i el PNB tenen més dubtes.

L'"imperatiu ètic"

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció davant els diputats, Rubalcaba ha encadenat una crítica rere l'altra a Rajoy. Segons ell, la marxa del president del Govern suposa una "exigència democràtica" i un "imperatiu ètic ineludible".

"El senyor Rajoy i el senyor Bárcenas s'enviaven missatges contínuament. El tracte de carinyo, atenció i ànim de Rajoy a Bárcenas no és la manera com un president del Govern ha de dirigir-se a un delinqüent. Sembla més aviat la manera de dirigir-se a un soci que li pot portar maldecaps", ha assenyalat. "El problema és tenir un president del Govern que pot ser xantatgejat. Per cert, una curiosa forma d'enfrontar-se al xantatge dient: 'Fem el que podem. Sigues fort, Luis", ha afegit, en referència a un dels molts SMS que va enviar el cap de l'Executiu a l'extresorer del PP, publicats diumenge per 'El Mundo'.