Bárcenas va donar diners negres a Trillo per pagar la defensa dels militars del Iak-42

L'exministre Trillo sempre ha negat que el partit pagués els advocats dels acusats

L'extresorer va assegurar que va entregar l'import en mà a l'actual ambaixador de Londres

Federico Trillo, al Congrés, en una imatge d’arxiu.

Federico Trillo, al Congrés, en una imatge d’arxiu. / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / MADRID

L'extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, va declarar dilluns passat al jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, que la defensa dels militars acusats de la tragèdia del Iak-42 es va finançar amb diners procedents de la caixa B del partit. Bárcenas va assegurar que ell mateix es va encarregar de donar en mà els diners al llavors ministre de Defensa, Federico Trillo, segons ha avançat aquest matí la Cadena Ser i han confirmat a aquest diari fonts de la investigació.

Notícies relacionades

La confessió es va produir en el primer tram de la declaració de cinc hores de dilluns, quan estava sent interrogat pel jutge Ruz. Sense que ningú l'hi preguntés, Bárcenas va assegurar haver-li entregat aquests diners a Trillo. L'extresorer no va concretar quantitats, però en els anomenats papers de Bárcenas apareixen pagaments a l'exministre per valor de 51.000 euros a partir del juliol del 2003 i fins al juliol del 2006. L'accident, en què van morir 62 persones, va tenir lloc el 26 de maig del 2003. Trillo sempre va negar que el PP pagués als advocats dels acusats de la tragèdia aèria.

L'actual ambaixador d'Espanya a Londres mai va arribar a asseure's al banc dels acusats pel cas del Iak-42, que va derivar en dos procediments judicials, un pels errors d'identificació dels cadàvers, que va acabar amb la condemna d'un general i dos comandants, i un altre per les irregularitats en la contractació del vol, en què va arribar a estar imputada l'actual cúpula militar de l'època, i que finalment va ser arxivat.