El PSOE aprova la seva reforma territorial

Rubalcaba aconsegueix l'acord de tots els territoris per canviar la Constitució

"Hem recuperat el més important amb el PSC", assenyala el líder del PSOE

Pérez Rubalcaba conversa amb Zarrías (d’esquerra), al costat de Navarro, líder del PSC.

Pérez Rubalcaba conversa amb Zarrías (d’esquerra), al costat de Navarro, líder del PSC. / Miguel Angel Molina (EFE)

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Granada

El consell territorial del PSOE, que reuneix la dirección del partit, els líders de totes les federacions i el del PSC, ha aprovat aquest dissabte la seva reforma de la Constitució. Finalment hi ha hagut acord. El document, que s'està redactant, serà genèric per permetre l'acord de tots els barons i del PSC, que té una sensibilitat diferent cap al federalisme.

Els socialistes catalans no han aconseguit aprovar totes les seves iniciatives. La proposta final no recollirà ni el caràcter plurinacional d'Espanya ni les consultes territorialitzades. No obstant, han aconseguit que el PSOE accepti el principi d'ordinalitat en el finançament autonòmic (és a dir, que les comunitats que aporten a la solidaritat no quedin per sota de les que les reben) i la territorialització de la justícia perquè els tribunals superiors de justícia de cada territori siguin d'última instància.

Una "mateixa oferta"

"Avui el PSOE i el PSC tenen la mateixa oferta per fer al conjunt d'Espanya. Aquesta era la dificultat. Hem recuperat el més important amb el PSC", ha assenyalat el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. La proposta federal proposa, entre altres assumptes, una reforma del Senat perquè sigui de representació autonòmica, així com que la Constitució reculli els fets diferencials i delimiti les competències de l'Estat. Segons el cap de l'oposició, es tracta d'"una proposta d'un nou pacte per conviure".

Notícies relacionades

No obstant, per portar-lo a terme es necessitaria forçosament l'acord del PP, que no està ni de bon tros per la labor. Tot i així, Rubalcaba s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat que els conservadors s'acabin sumant a aquest projecte. El líder del PSOE ha posat com a exemple que fa més de deu anys, quan els socialistes van començar a utilitzar el concepte d'"Espanya plural", el PP va intentar ridiculitzar-los. "Però fa uns mesos vaig sentir el senyor Rajoy parlar de l'Espanya plural a Catalunya. Nosaltres sempre hem anat davant. Aquest pacte s'obrirà pas, no en tinc cap dubte", ha dit.

Document polític

En qualsevol cas, el que s'ha aprovat aquest dissabte és un document polític, no una proposta tancada de modificació de la Carta Magna. La seva finalitat bàsica és donar oxigen al PSC davant l'auge de l'independentisme que es viu a Catalunya. El líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, ha dit que se'n sentia molt satisfet. "Transmetrem aquesta proposta al conjunt dels partits polítics per poder construir una Espanya de tots", ha dit. No obstant, la discrepància sobre el dret a decidir persisteix. "Per nosaltres és un principi democràtic", ha insistit Navarro.