'CAS GÜRTEL'

Bárcenas assegura que els seus ingressos en efectiu a Suïssa eren d'inversors

L'extresorer del PP reconeix que va arribar a dipositar d'una vegada fins a 9,2 milions d'euros i que té 48,2 milions en comptes suïssos

La dona de Bárcenas, Rosalia Iglesias, a l’arribar a l’Audiència Nacional.

La dona de Bárcenas, Rosalia Iglesias, a l’arribar a l’Audiència Nacional. / Javier Lizón (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha assegurat aquest dijous, durant la seva declaració davant el jutge Pablo Ruz, que els nombrosos ingressos que va fer en efectiu en els seus comptes a Suïssa procedien dels diners que li donaven inversionistes i de "jugades afortunades" a la borsa, han informat fonts jurídiques. Durant l'interrogatori davant el jutge del 'cas Gürtel', que sospesa ara si l'envia a la presó tal com li ha demanat la Fiscalia Anticorrupció, Bárcenas ha explicat que aquests inversors li donaven els diners a Suïssa i ell després els ingressava als seus comptes, on va arribar a dipositar d'una vegada 6,9 milions d'euros en efectiu.

Pel que fa als contractes de compravenda de quadros, que Ruz creu que van ser ficticis, l'extresorer ha insistit que les operacions en entredit, que va subscriure la pintora argentina Isabel Mackinley, són lícites i ha anunciat que la va demandar per haver posat en qüestió aquesta compravenda, segons les mateixes fonts.També ha dit que demanarà una pericial psiquiàtrica per a aquesta testimoni, que va admetre davant el jutge haver actuat com a intermediària d'aquestes operacions "fictícies", han agregat les fonts.

Respecte de la seva fortuna a Suïssa, quantificada fins ara en 48,2 milions d'euros, ha explicat que tenia dues targetes d'aquests comptes, però que no les utilitzava a Espanya per temor que es conegués que tenia allà aquests diners, segons fonts de l'acusació.

Notícies relacionades

Per la seva part, la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, que també ha comparegut davant Ruz per les operacions de compravenda de quadros, en concret per una d'elles valorada en 560.000 euros, ha assegurat que ella firmava el que el seu marit li posava davant sense mirar-ho. Després de declarar durant 45 minuts, Iglesias ha abandonat l'Audiència Nacional al no haver demanat cap de les parts mesures cautelars per a ella i sense esperar el resultat de la visteta en què s'ha demanat presó per al seu marit.

Ruz també ha interrogat el presumpte testaferro de Bárcenas, Iván Yáñez, a l'aparèixer ell i el seu pare Francisco Yáñez com a apoderat en els comptes descoberts en l'última comissió rogatòria de Suïssa. Igual que Iglesias, Yáñez ha sortit de l'Audiència Nacional després de prestar declaració.