Pi-Sunyer: "L'encaix de Catalunya a la Constitució és impossible"

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional avisa que la via unilateral cap a la independència és "limitada"

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha afirmat aquest dimecres que "l'encaix de Catalunya a la Constitució és impossible", de manera que l'única solució per resoldre el conflicte polític és mitjançant una consulta. Així ho ha exposat davant la comissió d'Afers Institucionals del Parlament, on ha presentat l'informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA), que ell presideix, que planteja cinc vies legals per celebrar el referèndum dins de l'ordenament jurídic actual.

A preguntes dels grups parlamentaris, Pi-Sunyer ha assegurat que, fruit de la seva experiència com a jurista i el seu currículum (va ser magistrat del Tribunal Constitucional del 1992 al 2001) ha "arribat a la conclusió que l'encaix de Catalunya a la Constitució és impossible". No obstant, ha advertit que les vies unilaterals per arribar a la independència "no són il·lícites des del punt de vista del Dret internacional" però sí bastant "limitades", així que ha aconsellat que s'explorin preferentment tots els mecanismes legals.

La via de Kosovo

Pi-Sunyer ha reconegut que el procés unilateral seguit per Kosovo suposa un precedent per arribar a l'Estat propi, però ha qüestionat que pogués servir de la mateixa manera per a Catalunya. L'informe de l'IEA no avala explícitament la declaració unilateral d'independència, però sosté que si l'Estat es negués a autoritzar el referèndum, la Generalitat tindria llavors legitimitat per optar per vies "alternatives", com una consulta "no oficial" i les eleccions plebiscitàries.

En la seva compareixença, el president de l'IEA, organisme assessor de l'Executiu català en matèria d'autogovern, ha recomanat a Artur Mas que quan plantegi formalment a Mariano Rajoy la seva voluntat de fer una consulta sobiranista, no ho faci "d'amagat", sinó acompanyat dels partits, els agents socials i les entitats que recolzen el referèndum. "Si volem tenir més força per convèncer l'Estat, fa falta un gran suport social. La consulta no es pot negociar d'amagat al Congrés un dilluns a la tarda", ha afirmat.

Un referèndum regulat i autoritzat

Notícies relacionades

Segons el seu parer, l'actual ordenament jurídic dota de prou mecanismes per encaixar el referèndum sempre que hi hagi "voluntat política" per part de l'Estat. I ha advertit al Govern central que si avorta totes les vies legals, "la reivindicació es canalitzarà per la via dels fets". De totes les vies que planteja, l'IEA recomana un referèndum regulat i autoritzat per l'Estat, en virtut de l'article 92.1 de la Constitució, cosa que equivaldria, segons Pi-Sunyer, a imitar la via seguida pel Regne Unit respecte a Escòcia.

Els altres mecanismes proposats pels experts de l'Executiu són la llei catalana de consultes vigent (aprovada pel tripartit), la nova normativa de consultes que actualment es tramita al Parlament, la delegació de competències que contempla l'article 150.2 de la Carta Magna i la mateixa reforma constitucional.