Xavier Martorell dimiteix com a director general de Serveis Penitenciaris per l'escàndol de l'espionatge

La Conselleria de Justícia precisa que la renúncia de l'alt càrrec és voluntària

Xavier Martorell, durant la seva compareixença en comissió parlamentària, el 30 de maig.

Xavier Martorell, durant la seva compareixença en comissió parlamentària, el 30 de maig. / Albert Bertran

2
Es llegeix en minuts

El director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Xavier Martorell, ha presentat la dimissió esquitxat per l'escàndol de l'espionatge a polítics a través de l'agència de detectius Método 3. Fonts de la Conselleria de Justícia han confirmat aquest matí a El PERIÓDICO que el conseller Germà Gordó ha acceptat la renúncia de Martorell.

Martorell estava a l'ull de l'huracà arran de les investigacions realitzades per Método 3 a polítics com Alicia Sánchez-Camacho, Felip Puig, Joana Ortega o José Montilla, entre altres, i a jugadors del Barça com Gerard Piqué o Ricky Rubio. El març passat ja va abandonar el seu càrrec de president de CDC a Sant Cugat per pressions del partit. El director general de Presons ha volgut evitar amb la seva decisió que s'interfereixi en la tasca del Govern i en el normal desenvolupament de la direcció general de Serveis Penitenciaris. Gordó ha acceptat la dimissió de Martorell "malgrat la confiança" en ell, segons un comunicat de Justícia.

El conseller alaba la seva dedicació al departament

El conseller reconeix la dedicació del dimitit al seu departament i destaca que "amb la seva renúncia", Justícia i el Govern "perden un important actiu polític i professional". A més, ha volgut aclarir que "en cap cas des de la Generalitat s'ha demanat la renúncia al càrrec" del director general de Presons i que la decisió ha estat "voluntària".

La dimissió es produeix hores abans abans que l'assumpte arribi al Parlament. La Cambra catalana tenia previst debatre en el ple que comença aquest dimecres si demanava la destitució immediata de Martorell. Tots els grups, excepte CiU, anaven a recolzar la demanda.

La setmana passada el fins ara director general de Serveis Penitenciaris va comparèixer en comissió parlamentària pernegar que hagués  espiat companys de partit o rivals polítics a través de Método 3, una compareixença en què tots els grups menys CiU ja van exigir la seva renúncia. En aquesta compareixença, Martorell va reconèixer haver treballat amb l'agència de detectius, epicentre de la presumpta trama d'espionatge polític català, però va assegurar que "qualsevol relació amb aquesta agència sempre va ser comercial, i sempre per a les tasques pròpies i exclusives de seguretat" de les entitats on va treballar: el Futbol Club Barcelona i l'empresa Provinen Seguretat.

Investigació de la fiscalia

Notícies relacionades

La justícia ha anat estrenyent el setge al voltant de Martorell fins al punt que el fiscal de Barcelona Pedro Ariche ja va demanar fa uns dies investigar la relació del dirigent de CDC i Método 3 i va obrir la porta a la imputació.

Ariche ha sol·licitat al jutge Emilio Vila Mayo, que investiga un presumpte delicte d'apropiació indeguda al Barça, que requereixi al Cos Nacional de Policia la confecció d'un informe que "analitzi i descrigui" els treballs "reals" que resultin de la facturació del club blaugrana amb l'agència de detectius i en base al material confiscat en els dos registres efectuats a Método 3. Entre el material incautat hi ha factures suposadament pagades pel club que no tenen res a veure amb l'entitat esportiva, com les publicades per EL PERIÓDICO relacionades amb l'espionatge a dos exregidors d'Unió Democràtica de Catalunya (CDC) a Sant Cugat del Vallès i a un alt càrrec d'aquest municipi, entre altres.

Temes:

Espionatge