La batalla de l'austeritat

El Rei renuncia al iot 'Fortuna' que li van regalar els empresaris

El gest arriba dues setmanes després del nou suspens del CIS a la Monarquia

La Corona serà inclosa en la llei de transparència amb certs límits

2
Es llegeix en minuts
P. S. / P. M.
MADRID

Joan Carles no tornarà a navegar amb elFortuna. Des que la crisi econòmica es va agreujar, la família reial ja havia limitat les seves sortides en el luxós iot, però ara el cap de l'Estat ha considerat oportú renunciar-hi i ha demanat fins i tot que s'iniciïn els tràmits per a la «desafectació» com a bé de Patrimoni Nacional. El Govern decidirà ara si el posa a la venda o el subhasta.

El Monarca va rebre elFortunacom un regal dels empresaris de les Balears i del Govern regional l'any 2000. Llavors, la nau va costar 3.000 milions de pessetes (18 milions d'euros). I cada vegada que se li ha omplert el dipòsit durant tots aquests anys s'han hagut de desemborsar al voltant d'uns 25.000 euros en combustible, depenent del preu de cada moment. Per aquesta raó la família reial va decidir utilitzar amb més assiduïtat la llanxaSomni, propietat de l'armador Josep Cusí, que els la deixa tots els estius.

L'EPA DE 6,2 MILIONS D'ATURATS / Aquest gest del Rei arriba dues setmanes després que en l'últim sondeig del CIS tornés a registrar la pitjor nota de la seva història: 3,68, el seu segon suspens després del 4,89 de l'octubre del 2011, just abans que esclatés elcas Urdangarin. I també pocs dies després que l'Enquesta de Població Activa (EPA) revelés que el nombre de parats ha superat els 6,2 milions.

La Casa del Rei ha anat fent passos de manera unilateral arran dels problemes judicials del gendre del Monarca. El desembre del 2011, la Zarzuela va informar del desglossament del pressupost que rep anualment de l'Estat (uns 8 milions d'euros) i va concretar el sou del Rei per primera vegada (292.000 euros aquell any).

Notícies relacionades

La llei de transparència, que la setmana que ve iniciarà la seva tramitació al Congrés, inclourà en el seu article dos la Corona, segons es va comprometre ahir el secretari d'Estat de relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, amb els grups de l'oposició. La Monarquia apareixerà «en igualtat de condicions» que altres institucions que reben fons públics, es va vantar al final de la trobada el vicesecretari d'Estudis del PP, Esteban González Pons. Però el seu nivell de transparència no serà tan intens com el de les administracions públiques. La diputada socialista Meritxell Batet va accedir que hi hagi certes limitacions que afectin la Corona, però també el Congrés o el Tribunal de Comptes, amb l'argument que vénen donades per la seva «pròpia naturalesa» diferenciada de l'administració.

Així doncs, es coneixerà el cost global de la direcció de l'Estat, ja que es faran públiques les partides que cada ministeri dedica a aquesta institució, però la norma en principi no exigirà al Rei gaires més detalls dels que ja ha ofert sobre la seva assignació pressupostària.