L'Audiència denega l'extradició a Suïssa de Falciani

El tribunal decideix que l'informàtic no va cometre cap delicte quan es va apropiar de 130.000 comptes de l'HSBC sobre presumptes evasors fiscals

Hervé Falciani, durant la vista celebrada a l’Audiència Nacional sobre la seva extradició, el 15 d’abril.

Hervé Falciani, durant la vista celebrada a l’Audiència Nacional sobre la seva extradició, el 15 d’abril. / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / Madrid

L'Audiència Nacional s'ha oposat a l'entrega a Suïssa de l'informàticHervé Falciani perquè no va cometre cap delicte quan es va apropiar de130.000 comptes de l'HSBC que presumptament havienevadit els seus capitals. Els magistrats retreuen les activitats d'aquest banc suís, que ha rebut una de les sancions econòmiques més grans als Estats Units, 3.000 milions de dòlars, per males pràctiques.

Amb aquesta decisió acaba un plet que ha complicat les relacions entre Suïssa i Espanya, ja que la decisió és ferma i el Govern no té més remei que acceptar aquest acord. Després d'aquesta resolució,Falciani queda en llibertat i es podrà traslladar a qualsevol país.

Notícies relacionades

En la resolució, els jutges ressalten que l'informàtic ha posat a disposició de diversos estatsla informació que va recollir, coneguda amb el nom de 'llista Falciani', i rebutgen que la seva actuació hagi estat moguda "per mòbils econòmics o espuris".

Així mateix, el tribunal subratlla que l'HSBC ha exercit "un control insuficient, i en alguns casos fins i tot ha mostrat la seva permissivitat o complaença de facto amb activitats delictives de defraudació tributària, blanqueig de capitals, o finançament del terrorisme".