El Govern atorga la Creu de Sant Jordi a un empresari que apareix a la 'llista Falciani'

Homs assegura que desconeixia que Josep Maria Bosch Aymerich és un dels presumptes evasors fiscals airejats per l'exempleat de l'HSBC

Josep Maria Bosch Aymerich, al Círculo Ecuestre de Barcelona, el maig del 2010.

Josep Maria Bosch Aymerich, al Círculo Ecuestre de Barcelona, el maig del 2010. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

ElGovern ha fet pública aquest dimarts la llista de premiats amb laCreu de Sant Jordi, la màxima distinció que atorga laGeneralitat de Catalunya. En aquesta ocasió, un dels guardonats és l'enginyer i arquitecteJosep Maria Bosch Aymerich, que apareix a la'llista Falciani' de presumptesevasors fiscals elaborada per l'exempleat del banc suísHSBC.

A preguntes dels periodistes en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, el portaveu i conseller de Presidència, FrancescHoms, ha assegurat que desconeixia aquest punt. "Les Creus de Sant Jordi les proposen entitats i personalitats diverses. Ignoro quina entitat l'ha suggerit. Ja ho aclarirem", ha afegit Homs.

En un comunicat, el Govern ha assegurat que el reconeixement a Bosch Aymerich és per "la sevacontribució a l'economia, singularment en els sectors turístic i immobiliari", i perquè la fundació que porta el seu nom ha impulsat activitats socials i culturals. La Generalitat recalca que, gràcies a la seva influència, es va aconseguir ubicar la primera fàbrica deSeat a la Zona Franca de Barcelona, i la fundació de l'Institut d'Estudis Nord-americans.

Segons va publicar dies enrere 'El País', Bosch és un dels integrants de la primera 'llista Falciani', contra els quals va actuarHisenda perdelicte fiscal, i durant anys podria haver haver emès i cobrat factures mitjançant unafundació amb seu aLiechtenstein.

Els altres guardonats

La Creu de Sant Jordi reconeix aquelles personalitats o entitats que "hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural".

Entre els premiats del 2013 també hi ha l'actriuAsunción Balaguer, l'empresari i promotor culturalRaimon Carrasco, l'escriptor, pintor i historiadorNarcís Comadira, l'editorAntoine Gallimard, el crític d'artDaniel Giralt-Miracle, l'expert en comunicació audiovisual i escriptorRomà Gubern, la compositora i actriuPepita Llunell, l'empresari teatral de FocusDaniel Martínez de Obregón, la promotora cultural Montserrat Maspons, el metge i gestor musicalJordi Roch i la promotora cultural i professora de catalàAnna Santamaria.

Altres guardonats són l'empresariPere Balcells, l'advocat i periodistaRicard Fernández Deu, la mestraMaria Martorell, l'economistaAndreu Gispert,l'endocrinòleg i dramaturgRamon Gomis,l'assistenta socialConcepció Mata, el castellerFrancesc Piñas, l'empresariJoan Planes, el bioquímicJosep Raimon Prous, l'empresari i col·leccionista cinematogràficJosep Maria Queraltó, el cardiòlegJordi Rius, l'advocat i empresariJosep Lluís Rovira, i l'empresariJulio Sorigué.

Les entitats

Notícies relacionades

Entre les entitats guardonades hi ha l'Agrupació Excursionista de Catalunya, l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, l'Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell, l'Associació Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental d'Osona, el Centre Moral d'Arenys de Munt, el Centre Moral i Cultural del Poblenou i el Club Natació Atlètic Barceloneta.

També figuren entre els premiats la confraria de Sant Marc Evangelista, el col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona, el Cor Vivaldi, l'escola de música Joan Llongueras, el club Reus Deportiu, el Gremi de Marejants de Tarragona, la Fundació Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada i la Societat Coral L'Esperança.