REVISTA DE PREMSA

Boston i Veneçuela tapen les misèries polítiques espanyoles al quiosc

La carnisseria del múltiple atemptat terrorista a la marató de la capital de Massachusetts acaba coronant la majoria de les portades de les primeres edicions

Ara, 16-04-2013.

Ara, 16-04-2013.

3
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS

La carnisseria terrorista perpetrada a Boston(Estats Units) aprofitant la seva cèlebre marató --la primera de totes, gran entre les grans-- va anar guanyant cos i presència en les primeres edicions dels diaris deMadridiBarcelonaa partir de la mitjanit i ha acabat disminuint i tapant la deriva de confrontació  deVeneçueladesprés d'unes ajustades eleccions diumenge entreMaduroCapriles, així com les misèries político-mediàtiques delRegne d'Espanya.

A penes hi ha res més que informació i imatges de l'atemptat múltiple comès a la capital deMassachusettsaprofitant un acte civicoesportiu de masses. Les cinc bombes, de les quals només tres van explotar, deixen una reguera de sang (dos morts i més de 50 ferits) i molta inquietud. L'opinió i l'anàlisi, a falta de conèixer els que van perpetrar l'acció, queda per a altres edicions.

De Veneçuela hi ha més. La majoria dels diaris (El País, Ara, La Vanguardia, El Punt Avui,EL PERIODICO) consignen la fractura social entre chavistes i antichavistes. No obstant, El Mundo denuncia els fets consumats que suposa la proclamació de Maduro com a president i Abc anima l'opositor Capriles perquè crida a mobilitzar-se contra el triomf 'il·legítim' de Maduro.

Poca cosa més cap a les portades. Encara que el conseller de Justícia, Germà Gordó, obre La Vanguardia i apareix a El Mundo per haver declarat que no hi haurà consulta sobiranista catalana sense acord ambRajoy. El Punt Avui obre dient que els municipis sobiranistes aposten per la revolta fiscal i EL PERIODICO, amb la notícia que un gran 'outlet' crearà mil llocs de treball a Viladecans.

La Gaceta, per la seva part, es distingeix donant canxa a una història pròpia --a saber si nova o vella-- sobre l'espionatge aAlicia Sánchez-Camacho en el seu dinar a La Camarga amb l'examant deJordi Pujol Ferrusola: "Interior va utilitzar periodistes per negociar amb Método 3", titulen una portada calçada amb les crítiques del bisbe RoucoVarelaa Rajoy el dia que aquest s'entrevista amb el Papa.

El Papa i els desnonaments

És clar que avui el guanya per la mà La Razón, que titula amb una conferència del ministre de Justícia,Alberto Ruiz-Gallardón, al diari: "El risc per a la mare no serà ja un pretext per avortar". I hi calça l'article que Rajoy publicava ahir a L'Osservatore Romano davant la seva visita alpapa Francesc. Rajoy el titula 'Una nova oprtunitat' i acaba enarborant la bandera de l'encíclica 'Pacem in terris' queJoan XXIII va promulgar fa 50 anys. Però el diari destaca això: "El president trasllada a Francesc el seu compromís amb el suport a la família i l'educació religiosa".

Notícies relacionades

Sobre el drama dels desnonaments, La Razón no perd passada. Així titula una pàgina: "Vint-i-set diputats del PSOE són propietaris de tres o més cases. Malgrat tenir diversos immobles defensen l'expropiació de bancs". I Abc dedica el seu segon editorial a glossar el successor d'Esperanza Aguirre a la Comunitat de Madrid,Ignacio González, per entregar la primera de les mil vivendes públiques que el seu govern autonòmic cedirà a desnonats. Serà --diuen-- per cinc anys prorrogables i pagant una renda mitjana de 200 euros al mes. L'editorial es titula "Solucions davant de cacicades", i conclou que l'única solució real davant els desnonaments és crear ocupació i, en mentrestant, protegir les famílies més vulnerables.

Sostres: Mas està posseït

Finalment,Salvador Sostres sosté a El Mundo que "Artur Mas està posseït". Comença així: "Dir que denunciar el que ha robat la famíliaPujol és atacar un símbol deCatalunyaper desmoralitzar als catalanistes és tan hortera que ha d'estar un pres per alguna força fosca que li impedeixi poder controlar el que fa o diu. Artur Mas fa vuit mesos que fa el més espantós dels ridículs i l'infortuni és el seu únic signe. Com un zombi que per set de venjança s'aixeca de la seva tomba o una d'aquelles nines que es posa de sobte a vomitar, està destruint amb terrorífica precisió tot el que toca, començant per la seva carrera i seguint pel seu partit. Espanya ha excitat sempre el sentiment nacionalista; la desmoralització ve de la derrota i Mas és el seu únic artífex. Amb la mediocritat no n'hi ha prou per a tants estralls; aquest home està posseït". I acaba així: "Això d'aquest home només és explicable a través de la Caiguda, de la tenebra i de les seves forces. Va de retro. Sempre m'he preguntat si als vampirs els tornen a créixer les celles".