PRESUMPTE TRÀFIC D'INFLUÈNCIES

El fiscal demana al TSJC la imputació d'Oriol Pujol pel 'cas ITV'

Anticorrupció reclama a la jutge de Barcelona que traslladi la decisió a l'alt tribunal català, al tractar-se d'un diputat

El dirigent de CDC està acusat d'intentar pactar presumptament concessions d'estacions de la ITV

Oriol Pujol parla per telèfon als passadissos del Parlament, el 23 de gener.

Oriol Pujol parla per telèfon als passadissos del Parlament, el 23 de gener. / CARLOS MONTAÑÉS

4
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / MAYKA NAVARRO / Barcelona / Madrid

LaFiscalia Anticorrupció ha demanat aquest dilluns a la jutge de Barcelona Silvia López Mejías laimputaciódel president del grup parlamentari de CiU i secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC),Oriol Pujol Ferrusola, així com la corresponent inhibició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). És l'alt tribunal català qui haurà de decidir si procedeix o no a la seva imputació, al tractar-se d'undiputati tenir la condició d'aforat.

El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado exposa en el seu informe els indicis existents contra Oriol Pujol i la seva suposada vinculació amb l'intent de pactar fraudulentament (no es va arribar a consumar) un concurs per adjudicar una sèrie d'estacions d'ITVa Catalunya. En principi, se li atribueix un presumpte delicte de tràfic d'influències. La jutge López Mejías haurà ara de decidir si remet l'assumpte al TSJC.

L'informe del fiscal, segons el qual Pujol podria haver comès un delicte detràfic d'influències, exposa un relat de totes les intervencions del dirigent de CDC en la mediació de les ITV i reprodueix totes les converses telefòniques en què apareix el seu nom, tant les seves com les de terceres persones. L'escrit només relaciona el presumpte delicte amb les concessions d'ITV, no amb altres presumptes irregularitats trobades durant la investigació, com la deslocalització d'empreses, segons fonts jurídiques.

Influència en nomenaments

Segons la fiscalia, el fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol estaria presumptament vinculat a una trama per aconseguir una estació d'ITV per a empreses del seu entorn i hauria influït en el nomenament de determinades persones ambcàrrec públic per aconseguir aquest fi.

Les detencions per aquest cas es van produir el 26 de març del 2012. La Guàrdia Civil va arrestar a Barcelona cinc persones per presumpte tràfic d'influències, entre elles el que era número dos de la Diputació de Barcelona, el convergent Josep Tous, i el subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles. Els guàrdies van registrar les seus d'algunes empreses i de la subdirecció de Seguretat Industrial, al número 405 de la Diagonal. Del 2000 al 2004, Tous va ser director general d'aquesta àrea i, presumptament, va aprofitar els contactes que va fer llavors per convertir-se en enllaç amb altres implicats.

Tres empresaris

També van detenir tres empresaris vinculats a la inspecció de vehicles: Ricard Puignou (exdirector general de Menta ITV, ara Certio), Sergi Pastor (conseller delegat d'Applus+ fins al 2006 i avui directiu d'una filial de Ficosa) i Sergi Alsina (soci de la consultoria Alta Partners i amic d'Oriol Pujol). Masalles va ser nomenat subdirector general de Seguretat Industrial al setembre, després d'exercir durant gairebé sis anys, en l'etapa del tripartit, de director de serveis de la Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa (del març del 2005 al gener del 2011).

Els informes de la Unitat de Vigilància Duanera, dependent de l'Agència Tributària, inclosos en les diligències judicials, que es van iniciar arran del'cas Campió', que ha esquitxat l'exministre socialistaJosé Blanco, assenyalen que Oriol Pujol suposadament va participar com a accionista, a través del consultor Sergi Alsina, en l'empresa Upprime Energy, amb la qual es pretenia aconseguir de forma fraudulenta l'adjudicació d'una estació d'inspecció tècnica de vehicles (ITV) i entrar en el negoci de l'eficiència energètica.

"Impuls i suport necessaris"

En un dels seus dictàmens del mes de juny de l'any passat, es detalla l'estructura i els participants en el projecte de les ITV. En primer lloc, hi figura l'empresa Fricosa, on el conseller delegat és Xavier Pujol Artigas, i el grup compost pels imputats Sergi Pastor i Sergi Alsina. Respecte a Oriol Pujol, relata que "proporciona l'impuls i el suport necessari perquè el projecte arribi a bon fi i suposadament tindria indirectament participació accionarial en Upprime a través de Sergi Alsina".

L'escrit inclou un diàleg en què un dels interlocutors comenta que Alsina ha "parlat" amb Pujol explicar-li que "al grup format per ells" [Alsina, Oriol Pujol, Pastor...] els agradaria invertir en coses de "recorregut, a llarg termini", com l'eficiència energètica.

Notícies relacionades

Els investigadors incideixen que de les converses es desprèn que Xavier Pujol (Ficosa) és coneixedor que en la part de Sergi Pastor també hi tindrien participació Pedro Navarrete i la seva dona, Maria Jesús Muro, “i també suposadament seria coneixedor que Oriol Pujol tindrà participació en la proporció de Sergi Alsina”. Vigilància Duanera, fins i tot, fa un gràfic de l'accionariat de l'empresa i col·loca, per sota d'Alsina, Oriol Pujol. La jutge adjunta aquest mateix esquema en algunes de les seves resolucions.

Dinar i sopars

En les diligències judicials apareixen també els seguiments que membres de Vigilància Duanera han realitzat a diversos imputats. Els investigadors aporten detalls i fotografies d'un sopar i un dinar celebrats el juny i el juliol del 2011 en un restaurant de Barcelona al qual van assistir Oriol Pujol i alguns implicats. També consta un sopar al domicili de Sergi Alsina (amb les seves respectives esposes). En diverses converses prèvies i posteriors a aquestes cites, es dóna a entendre que es parlaria sobre el projecte empresarial.

Temes:

Cas ITV