ANÀLISI DELS RESULTATS DEL 25-N

Les eleccions no ens han sortit prou bé

"No s'hi val que els altres partits diguin que ens donen suport per a la convocatòria de la consulta i no per a les mesures contra la crisi, ni a l'inrevés"

El candidat de CiU, Artur Mas, la nit electoral a l’Hotel Majestic.

El candidat de CiU, Artur Mas, la nit electoral a l’Hotel Majestic. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Josep Antoni Duran Lleida
Josep Antoni Duran Lleida

President d'Unió Democràtica i secretari general de CiU

ver +

Tothom coneix els resultats electorals del 25-N i no són ni els que esperavaCiU ni els que volia i aspirava. Per tant, és lògic que hi hagi decepció. Però també ho es que hi hagi motius per tirar endavant. No es pot dir que no passa res, ni que no hi hagi res a fer. El lema de la campanya va ser 'La voluntat d'un poble' i aquesta s'ha expressat a les urnes i l'assumim ambhumilitat, ambserenitat i ambresponsabilitat. Tot plegat, a més, tenint molt clar que no vam ser capaços de detectar la pèrdua de 12 diputats. Vèiem que la majoria absoluta era difícil, però crèiem que podíem estar per sobre dels 60 diputats i no 50 com ha estat. S'ha de dir que ni nosaltres ni ningú va ser capaç de detectar-ho.

Tot i no tenir el resultat que desitjàvem, lamajoria excepcional que demanàvem, hem tingut un suport molt ampli, que significa un bloc d'electors molt homogeni i compacte. 1.112.000 vots són molts vots! I cal agrair la lleialtat de tots els que ens han fet confiança. S'ha guanyat, a més, a totes lescomarques de Catalunya, menys al Baix Llobregat per poc més de 1.000 vots de diferència, i a tots elsdistrictes de la ciutat deBarcelona, i no cal dir que de llarg a les quatrecircumscripcions electorals. Aquest resultat --que, ho reitero, no és el que cercàvem-- ens atorga la responsabilitat de governar, sabent, però, que és impossible fer-ho només amb 50 diputats. Per tant, assumim la nostra part de responsabilitat. Però d'altres han d'assumir la seva. El mandat de la ciutadania ha estat diàfan: no ha volgut que ho féssim nosaltres sols.

Ara bé, la situació és tancomplexa que la nostra responsabilitat només podrà ser assumida en la mesura que altres assumeixin la seva. Em sembla que és l'única manera d'acatar la voluntat del poble i que és això el que ens ha deixat com a mandat, com deia abans. Qui ha d'assumir responsabilitats? Doncs les forces polítiques que vénen al darrere! Això sí, la responsabilitat a assumir no pot ser parcial. A l'agenda de CiU hi ha la convocatòria d'una consulta legal, però també hi ha el govern del dia a dia per prendre lesmesures obligades --i en algun casnecessàries-- per sortir de la crisi. No s'hi val a dir que ens donen suport per la convocatòria i no pel dia a dia, ni a l'inrevés.

Notícies relacionades

No serà fàcil, gens fàcil. Nosaltres farem el que haguem de fer, però amb 50 diputats --ho reitero-- no es governa un país amb un Parlament de 135. I encara menys si s'ha de governar al bell mig de lacrisi i amb mesuresd'austeritat que, com a mínim, el 2013 i el 2014 s'hauran de continuar prenent. Esperem que n'hi hagi d'altres que assumeixin les seves responsabilitats!

http://duranilleida.cat/