Les brúixoles polítiques d'internet perden el nord

Els tests d'afinitat més utilitzats a la xarxa són incapaços de reflectir els factors crítics del vot per a les pròximes eleccions catalanes

Independència, retallades socials o monarquia, elements rellevants de la cita electoral, són eludits pels qüestionaris

El diagrama de Nolan.

El diagrama de Nolan.

3
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

Lesbrúixoles polítiques, aquells qüestionaris d'internetque serveixen per determinar l'afinitat política de l'enquestat, estan desorientades. Almenys en el cas de les pròximes eleccions a Catalunya del 25-N vinent. Les qüestions bàsiques que habitualment són suficients per confirmar a qui respon 'de quin peu calces' necessiten per a les pròximeseleccions catalanes una revisió. La posició del votant respecte a la independència, la corona o la política econòmica (assignació de les retallades) no està reflectida de manera específica en aquests qüestionaris malgrat que són un factor fonamental per decantar el vot cap a una formació política o una altra. Aquesta situació arriba precisament quantun de cada tres catalansconfessa que no sap a qui votarà en les pròximes eleccions.

Cap organisme amb cara i ulls recolza aquests qüestionaris i les seves respostes tendeixen a desorientar més d'un indecís. Una crítica habitual dels internautes és que la majoria acaben encasellats en opcions de centre o moderades, generalment a causa de la simplicitat de les qüestions plantejades o el simple reequilibri entre respostes.

LaBrújula Políticaés una d'aquestes web dedicades a l'orientació, amb aires d'internacionalitat (influència nord-americana) i preguntes en algun cas superades (servei militar, per exemple).Testpolítico.comofereix un d'aquests tests a internet que serveixen per començar a situar el votant en la seva família ideològica. Són un total de 20 preguntes amb més o menys fortuna que col·loquen cadascú al seu lloc. No obstant, sobre l'assumpte de la nació, la pregunta té 'trampa' i mostra una d'aquelles paradoxes que invaliden un test per a les pròximes eleccions a Catalunya.

Pregunta: L'Estat modern sol anar aparellat al concepte d'una nació.

Resposta. 1- L'Estat ha de promoure el sentiment patriòtic i defensar la identitat nacional, cultura i idioma que li són propis.

Resposta. 2- L'Estat ha de protegir i/o promoure la cultura i l'idioma que són propis de la seva nació.

Resposta. 3- L'Estat no ha d'intervenir en qüestions tan personals com la identitat o la cultura. Cada ciutadà ha de tenir la llibertat d'utilitzar l'idioma que consideri.

En aquest cas, com és obvi, la resposta de l'ideari del PP i de CiU coincidirien en la primera resposta, corroborant la teoria política del cercle ideològic. Però partits nacionalistes catalans d'esquerres estarien també en el mateix sac davant la formulació d'aquesta pregunta. D'altra banda, el PP i Ciutadans s'han mostrat obertament oposats a la independència de Catalunya. El PSC també però favorable a una posició moderada i intermèdia d'Estat federal amb increment de competències. ICV està a favor de l'autodeterminació, i de la independència si una majoria hi dóna suport. CiU, SI, ERC defensen la independència sense embuts.

Notícies relacionades

La cita electoral d'aquest 25 de novembre a Catalunya té tot l'aire de prereferèndum d'autodeterminació així que els qüestionaris han perdut en gran mesura la utilitat ¿o no? Tot i l'exemple anterior, en les últimes eleccions generals van triomfar a internet les pàgines d'orientació per als indecisos, en què han de definir les seves claus ideològiques. Inclouen l'opinió sobre l'avortament, la religió, la immigració, les ajudes socials, la política d'ajudes a l'economia, decisions sobre sanitat, el suport mostrat a l'escola pública, la posició sobre el sector financer, sobre el disseny urbanístic de la ciutat, la posició dels partits davant la corrupció, la identificació personal amb els líders dels partits...

Ja fa temps que la teoria política va rebutjar la simplicitat de la classificació política en un pla lineal entre l'esquerra i la dreta. Molts teòrics apliquen el denominat diagrama deposicionament de Nolan, que desdobla l'espectre polític en dues dimensions: la social i l'econòmica. Una altra variació d'aquesta estructuració mental de la política es desenvolupa en eldiagrama de Pournelle. De fet, aquestes concepcions teòriques de la política vénen a ordenar el que pensa l'individu per a si mateix i per a la col·lectivitat; el que és bo per a un mateix i el que és bo per a la majoria. En el marc d'aquest dubte, en l'equilibri entre l'esfera pública i la privada, els interessos personals i l'ètica social, el ciutadà decideix el seu vot.