Un periodista del 'Daily Telegraph' assegura que la UE no ajudarà a "aniquilar els catalans"

El cap d'informació econòmica internacional del diari afirma que Espanya podria ser expulsada de la Uníó si impedís l'adhesió de Catalunya

Assenyala que hi ha una "agenda oculta" a Brussel·les per ajudar a enfortir les regions en contraposició a les nacions estat tradicionals

2
Es llegeix en minuts

El debat independentista sorgit després de la Diada a Espanya apassiona els mitjans internacionals, que dia sí dia també intervenen en l'assumpte. Un dels últims a fer-ho és Ambrose Evans-Pritchard, cap d'informació econòmica internacional del diari britànic The Daily Telegraph , que considera que "s'equivoca greument qui cregui que la Unió Europea ajudarà a aniquilar els catalans".

El periodista es declara "en estat de xoc" després de les últimes declaracions del ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, que qualifica d'"indignants" i lamenta que el Govern central no ho entengui. "El que no entenen ni Madrid ni el ministre és que ells ja no tenen la paella pel mànec", apunta. Evans-Pritchard aborda concretament la possible adhesió a la UE d'una Catalunya independent. "Dir que 'nosaltres utilitzarem el dret de veto acollint-nos als tractats de la Unió per bloquejar una possible adhesió de Catalunya' és no entendre res. Ells, simplement, no poden fer-ho", assegura.

A l'article, Evans-Pritchard insisteix que Espanya no podria impedir l'adhesió. Si ho fes, apunta, correria el risc de ser expulsada de la UE. "Si Espanya impedís l'adhesió, Espanya mateixa estaria violant els tractats de la Unió; i la mateixa Espanya en podria ser expulsada. No dic que això hagi de passar. Però, en qualsevol cas, em sorprèn el nivell d'incompetència i la voluntat que demostra Madrid de portar tot això a una confrontació absoluta", afegeix.

La "gran estupidesa" del Govern

El periodista considera "una gran estupidesa" ignorar que l'Onze de Setembre van sortir al carrer un milió i mig de persones i estima "molt preocupant" el punt en què està el debat a Espanya. "S'està portant a extrems amenaçadors amb declaracions com les de García-Margallo, però també amb les d'alguns militars: extremistes, d'acord; però tot això no deixa de ser significatiu". I es remunta a les vigílies de la guerra civil. "La manera com ho presenten des de Madrid, inclosa la carta del Rei, que els catalans persegueixen quimeres, que volen alterar l'statu quo, ... no té sentit. Estan creant una espècie de 1936. És molt sorprenent".

L'"agenda oculta"

Notícies relacionades

Per acabar, el periodista es pregunta com reaccionarà la Unió Europea. I respon: "A Brussel·les crec que intentaran evitar per tots els mitjans haver de pronunciar-se sobre tota aquesta qüestió. Però si al final resulta totalment inevitable, ho faran. I si l'Estat espanyol pensa que Brussel·les es posarà al seu costat per evitar que els catalans exerceixin el dret d'autodeterminació, estarà cometent un altre error de judici".

Finalment, parla de l'existència d'"una agenda oculta de la Unió, "no a la Comissió però sí en altres parts de la maquinària, que intenta promoure un enfortiment del poder de les regions en oposició a les nacions estat tradicionals, que a la pràctica són un fre per a la construcció d'una estructura més federal, de supraestat de la Unió". I insisteix: "Si a la Moncloa pensen que Europa els ajudarà a aniquilar els catalans, estan molt equivocats. Molt".