La CNN adverteix que Espanya perdrà el 20% de la seva economia si Catalunya s'independitza

La cadena de televisió nord-americana apunta que l'onada sobiranista pot accelerar la petició de rescat per part del Govern

Captura de la web de la CNN en què apareix l’article sobre Espanya.

Captura de la web de la CNN en què apareix l’article sobre Espanya.

1
Es llegeix en minuts

La cadena de televisió nord-americana CNN s'ha sumat aquest dijous als mitjans internacionals que alerten que si Catalunya --que representa una cinquena part del PIB espanyol-- s'independitza, Espanya perdria el 20% de la seva riquesa econòmica.

A parer de la CNN, al problema financer que té el Govern espanyol sobre la taula s'hi suma per agreujar la situació el debat sobiranista sorgit a Catalunya. La cadena assenyala, en un article titulat 'Spain's next threat: Losing 20% of its economy' (L'última amenaça d'Espanya; perdre el 20% de la seva economia) firmat per Oliver Joy que "l'última cosa que en aquests moments necessita el Govern espanyol és perdre el 20% de la seva economia. I si els independentistes se surten amb la seva, això és exactament el que passarà".

L'article, que assenyala que Catalunya és la seu de multinacionals, d'atraccions turístiques i del Futbol Club Barcelona, considera que el debat independentista es produeix en un "moment inoportú" per al Govern de Mariano Rajoy, immers a afrontar el dèficit, al pagament del deute públic i al mateix temps a aplacar la ira ciutadana per la falta de llocs de treball i per les retallades fruit de les polítiques d'austeritat.

Accelerar el rescat

La cadena cita economistes del Deutsche Bank per afirmar que "el conflicte polític en una regió tan pròspera podria ser el catalitzador que forcés el Govern central a demanar el rescat" a la UE.

Notícies relacionades

Per a l'article, Joy ha entrevistat el sociòleg i president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, i l'economista Xavier Sala-i-Martín. Sobre la base dels seus testimonis, la cadena traça una descripció de la situació. Així, explica que és segura la victòria d'Artur Mas en les eleccions del 25-N, tot i que, segons Sala-i-Martin, el president "no lidera", sinó que simplement està "seguint la massa" en la reivindicació de la sobirania.

"Els catalans estan farts de l'actual situació fiscal. Catalunya només rep entre el 19% i el 21% de la seva contribució al Govern central", denuncia Giner a la cadena. Sala-i-Martín coincideix que la crisi econòmica ha "fet créixer les tensions entre Catalunya i Madrid".