ACTE DE PRECAMPANYA A OURENSE

Rajoy, a Mas: "És possible crear punts d'acord"

"No se surt d'una crisi creant una altra crisi", manifesta sobre les reivindicacions del Govern català

Rajoy, amb el cap de llista del PP a Ourense a les autonòmiques, Jesús Vázquez (dreta), en un acte preelectoral a la ciutat gallega.

Rajoy, amb el cap de llista del PP a Ourense a les autonòmiques, Jesús Vázquez (dreta), en un acte preelectoral a la ciutat gallega. / Brais Lorenzo (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El president delGovern, Mariano Rajoy, s'ha ofert al president de laGeneralitat, Artur Mas, per "dialogar, parlar i escoltar" sobre les reivindicacions de Catalunya. "Crec que a Espanya és possible crear punts d'acord i, per descomptat, per mi no faltaran, jo no seré el responsable que això no passi si és que això al final no passa", ha afirmat.

En un acte de precampanya dels populars d'Ourense --a la mateixa hora que el president del PPG i de la Xunta,Alberto Núñez Feijóo, participava en un míting a la Corunya--,Rajoy ha assegurat respecte a la situació de Catalunya que no és que les coses siguin "blanques o negres, perquè hi ha altres tons a la vida com tothom sap, i hi ha altres interessos i altres sentiments".

"Qui vulgui parlar amb mi, jo estic a la seva disposició", ha sentenciat, i ha afegit que "les solucions dels problemes no s'arreglen creant altres problemes, i no se surt d'una crisi creant una altra crisi".

"Les comunitats són molt importants"

L'endemà que elGovern anunciés que la reforma del model de finançament autonòmic es farà aquesta legislatura --com estava previst--, i amb lesreivindicacions sobiranistesde Catalunya com a teló de fons, Mariano Rajoy ha convidat al diàleg després de remarcar que "les comunitats són molt importants", ja que suposen el 36% o el 37% de la despesa pública total de l'Estat, mentre que "el Govern d'Espanya en gasta el 20%".

Respecte a aquesta qüestió, ha destacat que "ara es diuen moltes coses de lescomunitats autònomes", però ha defensat que "han estat útils, han proporcionat una millora de serveis públics, han atès la gent" i "tenen els seus problemes i fan les coses malament com ho pot fer el Govern de la nació o l'ajuntament d'aquí al costat".

"Però en aquests moments les comunitats autònomes han de fer el mateix que està fent elGovern d'Espanya", ha remarcat, a la vegada que ha sentenciat: "Nosaltres hem ajudat les comunitats, perquè és evident que jo no em desentendré d'unes administracions que presten serveis als ciutadans".

Sobre aquesta qüestió, ha proclamat que el Govern espanyol ha anticipat "diners que hauria de rebre més tard", i ha posat en marxa el pla de proveïdors perquè paguin els seus deutes, alhora que ha destacat l'ajuda a les comunitats "que no es poden finançar".

Defensa de la Constitució

Notícies relacionades

Encara queRajoy ha invitat al diàleg alGovern català després del fracàs de la reunió sobre el pacte fiscal, ha deixat clar que elPartit Popular "defensa laConstitució espanyola i la cohesió territorial i social", ja que "creu en la solidaritat".

A més, ha remarcat que "és important" que el Govern, les comunitats i els ajuntaments treballin "per aconseguir que hi hagi una recuperació de l'economia", amb l'objectiu que es creïn llocs de treball, "i a partir d'aquí aconseguir ingressos per a les Administracions públiques".