EL FUTUR DE L'AUTOGOVERN

Les frases lapidàries d'Aznar sobre el nacionalisme

L’expresident del Govern José María Aznar, en una compareixença a Mèxic.

L’expresident del Govern José María Aznar, en una compareixença a Mèxic. / Sáshenka Gutiérrez (EFE)

4
Es llegeix en minuts

José María Aznar acostuma a aixecar polseguera, sobretot a Catalunya, quan fa manifestacions públiques en què es refereix al nacionalisme, l'independentisme, la llengua i l'Estatut. L'evolució de les declaracions d'Aznar resulten evidents: ha passat d'afirmar que parlava català en la intimitat a manifestar-se amb gran duresa sobre els independentismes i a celebrar la sentència del Constitucional sobre l'Estatut. Aquestes sónalgunes de les seves frases:

"Lallengua catalana és una de les expressions més completes, més perfectes, que jo conec des del punt de vista del que pot ser el llenguatge, i per descomptat vull dir que no només el llegeixo des de fa molts anys, l'entenc, i a més,quan estic en cercles reduïts, no gaire amplis, el parlo també", va afirmar Aznar quanencara era candidat del PP a president del Govern, en una entrevista a TV3 emesa el 21 de març de 1996.

"Els catalans, que han donat tants exemples de bon sentit i orientació a Espanya, han de saber que no estaran a gust mentre al capdavant del seu Govern hi hagipersones que volen pactar amb una organització terrorista, hi hagi empreses que marxen de Catalunya i hi hagi dirigents que encara es permeten el luxe de proferir els pitjors crits amenaçants,incitant els pitjors moments de les nostres confrontacions i de la nostra guerra civil", el president Aznar va al·ludir, el 28 de gener del 2004, al 'No passaran. Visca Catalunya lliure', formulat la vigília per Carod. "Aquesta Catalunya, la del 'No passaran', no té futur", va sentenciar.

"[Maragall sembla] estar disposat atornar als temps de la guerra civil" si els espanyols "no li donen la raó", va afirmar el president Aznar el febrer del 2004 al referir-se a una reflexió del llavors president sobre la necessitat que Espanya assumeixi la seva pluralitat. "Si s'aconsegueix, és meravellós; si no, hem fracassat com a país i tornem enrere, al 36, a principis del segle XX, quan es va voler i no es va poder", va afegir.

"Si els serveis secrets haguessin pogutdetenir caps de l'organització terrorista [ETA] durant la seva reunió amb Carod, naturalment ho haurien fet", va dir el president al diari alemany 'Frankfurter Allgemeine', també el febrer del 2004. I va afegir: "Una cosa així només la diu unimbècil", en resposta a l'oposició, que va preguntar per què el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) no va capturar els dirigents etarres que es van reunir amb Josep-Lluís Carod-Rovira a França. Aznar també va subratllar que, si s'haguessin pogut practicar les detencions,en la mateixa batuda hauria caigut el llavors líder d'ERC.

"O hi ha un Govern del PP, o hi ha unacoalició de pancarters, de Zapatero, de comunistes i independentistes que cada matí mengen per esmorzargaletes de rancor o d'odi", va declarar l'encara president del Governel 6 de març del 2004, en un míting electoral del PP al poliesportiu Las Gaunas de Logronyo. Poc després, l'11 de març va tenir lloc l'atemptat islamista de Madrid en quatre trens de la xarxa de Rodalies. Al cap de tres dies, el 14 de març del 2004, les urnes van canviar la majoria absoluta del PP per un govern del PSOE, amb José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant.

Si"els Ibarretxes" i Carod-Roviras tenen dret a dir que volen la secessió o la independència, el PP té dret a dir que "amb la unitat i la cohesió d'Espanya no hi juga ningú", va declarar Aznar defensant la Constitució contra vent i marea el 8 de març del 2004, durant un míting al Palau de Congressos de Sevilla, també amb motiu de les eleccions generals. L'encara president va lamentar que el PSOE no hagués trencat els seus acords amb ERC després de les converses entre el seu llavors líder,Josep-Lluís Carod-Rovira, i ladirecció d'ETA.

Notícies relacionades

"[Les reformes estatutàries de Zapatero suposen] un procés dedesarticulació de l'Estat i un clar debilitament de la identitat nacional espanyola", va declarar el 30 de juliol del 2007 al diari argentí 'La Nación'. "La realitat nacional del país i l'aparell de l'Estat es dilueixen progressivament" "pels pactes amb elsnacionalismes més radicals i lesdemostracions terroristes d'ETA", va afegir Aznar.

“[Lasentència del Constitucional] avala que la nació espanyola existeix, que la Constitució està en vigor i que tots l'hem de complir. Això ha quedat clar. El Constitucional ha sentenciat quea Espanya hi ha una única nació, la nació espanyola, i un únic subjecte de sobirania, el conjunt de tots els espanyols.Hem de felicitar el PP per l'exercici de responsabilitat d'haver alertat sobre la inconstitucionalitat que seguia tenint un text només molt lleugerament corregit al Congrés dels Diputats. Això no vol dir que no se n'hagin d'analitzar totes les conseqüències. Lamentable història de la sentència en si mateixa i de l'agitació política resultant. (...)Zapatero ha enganyat a tothom, als ciutadans de Catalunya i a la resta d'espanyols, i ara està amagat al veure les conseqüències de la frivolitat de les seves accions”, Aznar va parlar en unes conferències organitzades per la seva fundació, la FAES, sobre la sentència del Constitucional sobre l'Estatut el 12 de juliol del 2010, dos dies després de la històrica manifestació del dia 10 a Barcelona.