ADÉU A UN REFERENT DE L'ESQUERRA

Últim homenatge a Santiago Carrillo

Els acords de 'La internacional' han presidit un emotiu acte de comiat al polític, que ha estat incinerat al cementiri de La Almudena

El Grup Popular a l'Ajuntament de Madrid proposarà homenatjar l'històric dirigent comunista amb un carrer o espai públic

Una multitud acomiada el seguici fúnebre de l’històric dirigent comunista Santiago Carrillo, aquest dijous, camí del cementiri de La Almudena (Madrid).

Una multitud acomiada el seguici fúnebre de l’històric dirigent comunista Santiago Carrillo, aquest dijous, camí del cementiri de La Almudena (Madrid). / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Els acords de 'La internacional' i la calor i l'estima dels ciutadans deMadridhan acomiadat aquest dijous l'històric dirigent comunistaSantiago Carrillo, mort dimarts als 97 anysSantiago Carrillo, una figura política capaç de "no rendir-se mai" i que ha estat reivindicada en un emotiuhomenatge celebrat a la seu de CCOO, abans que les sevesrestes mortalshagin estat incinerades al crematori del cementiri deLa Almudena.

L'acte ha tingut lloc a l'auditori Marcelino Camacho de la seu sindical, on ha estat instal·lada lacapella ardent de l'històric dirigent i per on, des de dimecres passat, han desfilat 25.000 ciutadans -- molts d'ells ja ho van fer dimecres-- per donar el seu últim adéu a Carrillo.

La seva dona Carmen Menéndez, els seus tres fills Santiago, Jorge i Pepe, i tots els seus néts han presidit aquest acte al costat del fèretre i la imatge de Carrillo amb la frase "El capitalisme pot arribar a destruir l'espècie humana".

Santiago Carrillo fill ha agraït les mostres d'afecte rebudes des de dimarts, especialment als polítics i les autoritats, als "vells camarades" --"tan presents, tan a prop, amb tant de calor"--, als mitjans de comunicació, a CCOO i en general a les "desenes de milers de persones" que els han recolzat. I ha assenyalat que la família se sent "aclaparada" per tant de suport i ha destacat especialment el dels joves, cosa que al seu pare li "hauria agradat molt".

"MARIT", "PARE" I "AVI MOLT ESTIMAT"

Visiblement emocionat i amb llàgrimes als ulls, Santiago fill ha recordat el "camarada i company", però també el marit --després de 67 anys de matrimoni amb Carmen--, el pare --"vam néixer a l'exili, va ser les nostres arrels"-- i l'"avi molt estimat". En aquests "temps molt difícils" ha reivindicat la figura del seu pare, un exemple que, al seu parer, ha ensenyat a "no tirar la tovallola mai, a no rendir-se mai".

"Moltes gràcies i fins sempre papa", ha conclòs Santiago, les paraules del qual han estat seguides per un llarguíssim aplaudiment amb tot l'auditori dempeus i acompanyat per un solo de trompeta que ha interpretat 'La internacional' escoltada amb el puny aixecat.

En aquest homenatge també ha estat present, acompanyant la família, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, que ha afirmat que "ara que la política no viu les seves millors hores és el moment de reivindicar la figura de Santiago Carrillo".

LLÀGRIMES I PUNY AIXECAT

Una vegada finalitzat l'acte, el seguici fúnebre ha sortit de la seu de CCOO, al madrileny carrer Lope de Vega, on desenes de persones s'han amuntegat per, de nou amb el puny enlaire i llàgrimes als ulls, donar-li el seu últim adéu.

Com era el desig de qui va ser secretari general del Partit Comunista d'Espanya (PCE), les seves cendres seran escampades al mar Cantàbric, concretament a la costa del seu Gijón natal (Astúries).

Representants del món de la política i de la cultura van visitar ahir la capella ardent de Carrillo, acomiadat de forma unànime com una figura imprescindible de la transició espanyola.

Notícies relacionades

També l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella (PP), va subratllar dimecres el "paper decisiu" de l'històric líder comunista. I aquest dijous, desaprés de fer-se públic que el Grup Popular a l'Ajuntament de Madrid votarà a favor d'homenatjar Carrillo amb uncarrer oespai públic, l'alcaldessa ha justificat la proposta perquè "s'ha de tenir grandesa de mires i mirar una miqueta més enllà".

La regidora ha aprofitat l'ocasió per llançar un dard enverinat. "No ens guiarem pel que va fer IU no votant perquè es donés el nom de Manuel Fraga a un espai públic", ha apuntat Botella.