Mor l'exsecretari general del PCE Santiago Carrillo

L'històric dirigent comunista ha mort mentre feia la migdiada

El polític, de 97 anys, va ser ingressat al juliol per problemes cardiovasculars

Fraga, en cadira de rodes, amb Felipe González, Santiago Carrillo, José Luis Rodríguez Zapatero, el Rei i José Bono, el 23 de febrer del 2011, a les portes del Congrés, amb motiu del 30è aniversari del 23-F.

Fraga, en cadira de rodes, amb Felipe González, Santiago Carrillo, José Luis Rodríguez Zapatero, el Rei i José Bono, el 23 de febrer del 2011, a les portes del Congrés, amb motiu del 30è aniversari del 23-F. / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts

L'històric dirigent del PCE Santiago Carrillo ha mort aquest dimarts al seu domicili de Madrid a l'edat de 97 anys. Les cendres de Santiago Carrillo seran escampades al mar Cantàbric, a la costa asturiana de Gijón, segons han revelat els seus fills a les portes del seu domicili madrileny. Santiago, el fill gran de Carrillo, i José, rector de la Universitat Complutense de Madrid, han explicat als periodistes que s'encarregaran de complir el desig del seu pare de ser incinerat i d'escampar les seves cendres en el mar.

Mentre feia la migdiada

Fins a aquest dilluns mateix, l'exsecretari general del PCE va estar parlant amb un d'ells sobre qüestions d'actualitat, com ara la dimissió de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, o la manifestació contra les retallades de dissabte passat. "Ha estat lúcid fins a l'últim moment i s'ha apagat sense adonar-se'n", ha dit el seu fill Santiago. 

La família de Carrillo està fent les gestions necessàries per instal·lar la capella ardent a l'Ateneu de Madrid, i preveu que s'obri aquest dimecres.

Problemes de salut

L'exdirigent del PCE havia patit l'última setmana un empitjorament en el seu estat de salut, després que en els últims mesos hagués de ser ingressat en diverses ocasions. L'última vegada va ser el mes de juliol passat, quan va estar diversos dies en observació a l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid per un problema de reg sanguini. El maig passat Carrillo va haver de ser ingressat en aquest mateix centre hospitalari durant dues setmanes per una apendicitis, de la qual va ser intervingut i de la qual es va recuperar satisfactòriament. Mesos abans, l'octubre del 2011, l'exdirigent comunista es va estar uns dies en aquest hospital per una infecció urinària lleu.

Carrillo va assistir dijous passat, acompanyat de la seva dona i amb bon aspecte, a una conferència que la diputada socialista i exministra de Defensa, Carme Chacón, va pronunciar a San Lorenzo de El Escorial amb motiu dels cursos d'estiu de la Universitat Complutense.

Una vida en primera línia política

Santiago Carrillo va ser secretari general del Partit Comunista d'Espanya des del 1960 fins al 1982. Va combatre a la Guerra Civil Espanyola i va ser figura rellevant de l'oposició al franquisme i de la transició espanyola. Carrillo ha estat un polític de la vella escola, admirat i criticat tant des dels seus aliats polítics com des dels seus adversaris. Va contribuir de forma crucial a encarrilar la transició política espanyola per la via del que ell denominava una "ruptura pactada". La creació del concepte eurocomunisme va contribuir a l'evolució de les idees comunistes en el marc de les democràcies occidentals i especialment en l'èxit de la transició espanyola a l'afavorir la tolerància amb els protagonistes del règim franquista.

Notícies relacionades

La seva aposta per acceptar la monarquia en un moment en què el PCE era encara l'única força política amb implantació real a Espanya va imprimir un gir decisiu a l'evolució del país i va sorprendre tant els promotors del franquisme sense Franco com la desconcertada militància comunista, bolcada durant dècades de lluita clandestina a recuperar les llibertats. No va ser aquesta l'única decisió polèmica adoptada per Carrillo des que va assumir la tasca de reorganitzar el PCE al final de la guerra civil. Ja el 1956 la seva política de 'reconciliació nacional' va donar lloc a escissions i abandonaments per part dels que no compartien la necessitat de restaurar la democràcia sobre la base de perdonar els que havien contribuït a escapçar-la o a impedir el seu restabliment.

No obstant, els seus detractors sempre van criticar el seu paper en la denominada matança de Paracuellos durant la guerra civil, en la qual franquistes i militars sublevats presos en Madrid van ser assassinats en massa per evitar que fossin alliberats pels 'nacionals', que ja assetjaven Madrid. En aquell moment, Carrillo, amb només 21 anys, ostentava el càrrec de conseller d'Ordre Públic de la Junta de Defensa de Madrid.