DESAPAREIX UN SÍMBOL DE L'ESQUERRA

Llargues cues de ciutadans per acomiadar Santiago Carrillo

Personalitats de la política i la cultura destaquen el paper que va jugar el líder del PCE en la transició

Sáenz de Santamaría subratlla que va ser "una de les llums de la transició"

Els reis Joan Carles i Sofia, ahir a la nit, a l’arribar al domicili de Santiago Carrillo.

Els reis Joan Carles i Sofia, ahir a la nit, a l’arribar al domicili de Santiago Carrillo. / Luca Piergiovanni (EFE)

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / Madrid

Des d'aquest matí a les 10.30 hores, centenars de ciutadans anònims i de representants de la política i la cultura protagonitzen una desfilada constant davant lacapella ardent de Santiago Carrillo, instal·lada a l'auditori Marcelino Camacho de la seu deComissions Obreres (CCOO) a Madrid. Tots ells han volgut dir l'últim adéu a l'històric dirigent del PCEmort ahir als 97 anys, i expressar el seu condol a la família. Cap al migdia, lacua de ciutadans, alguns amb banderes republicanes, donava la volta a l'edifici del sindicat.

A tots ells els ha rebut el fèretre obert de Carrillo, presidit per dos grans fotografies de l'històric polític comunista. En una d'elles es podia llegir: "El capitalisme pot arribar a destruir l'espècie humana". Al costat del fèretre, la viuda i els tres fills de Carrillo, que no s'han separat ni un moment del taüt.

Dirigents delPSOE, PP, IU, CiU i UPD així com els líders dels sindicatsCCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez respectivament, s'han acostat a dir l'últim adéu a Carrillo i han destacat latalla política del veterà dirigent i el seupaper fonamental en la transició. També hi han anat representants del Govern, com la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez.

"Tots li devem molt"

Els primers a arribar-hi han estatAlfonso Guerra i Adolfo Suárez Illana. El veterà dirigent del PSOE ha subratllat que "abans anaven a la política els millors" i ha opinat que "ara no passa igual". El fill de l'expresident Adolfo Suárez ha destacat que venia en representació del seu pare per "agrair a Carrillo i a la seva família el seu paper en la transició". En la seva opinió, el paper de Carrillo en la transició "legitima el procés democràtic des de l'esquerra". "Tots els demòcrates, amb independència de les seves discrepàncies polítiques,li devem molt", ha afegit.

Entre les cares conegudes s'ha pogut veure els cantants Ana Belén i Víctor Manuel. Altres artistes, com Joaquín Sabina, han preferit enviar-hi corones de flors.

Oberta fins a les 21.30 hores

Notícies relacionades

La capella ardent estarà oberta fins a les 21.30 hores. Les restes mortals de l'històric dirigent comunista seran incinerades dijous al cementiri de La Almudena, segons ha informat la seva família, que té la intenció de portar després les cendres a la costa asturiana de Gijón, la seva ciutat natal, per escampar-les al mar, com era el seu desig.

Amics i personalitats polítiques van anar ahir al domicili familiar a expressar el seucondola la família, així com els reis Joan Carles i Sofia, que el van definir com "una persona fonamental en la transició".