El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per aplicar la 'doctrina Parot' a ETA
L'organisme considera "irregular" la fórmula que permet allargar les penes de presó
Insta el Govern a posar en llibertat l'etarra Inés del Río Prada

La presa etarra Inés del Río, el 2006. /
ElTribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha condemnat Espanya a pagar una indemnització de30.000 euros per danys morals a l'etarra Inés del Río Prada, condemnada a més de 3.000 anys de presó per diversos assassinats terroristes, i l'ha instat a "posar en llibertat la demandant en el termini de temps més breu possible".
És la primera vegada que Estrasburg es pronuncia sobre la denominada'doctrina Parot', que el Tribunal Suprem va establir el 2006 per determinar que els beneficis penitenciaris a què accedeix un reclús s'han d'aplicar individualment sobre cada una de les penes per les quals hagi estat condemnat i no sobre el límit màxim d'estada a la presó de 30 anys.
Els magistrats d'Estrasburg admeten amb aquesta decisió el recurs presentat per la defensa de Del Río, que va formar part d'un dels 'comandos Madrid' més sanguinaris de la història, juntament ambJosé Ignacio de Juana Chaos, i va participar en l'atemptat que va costar la vida a 12 policies a la plaça de la República Dominicana de Madrid el 1986.
El TEDH desautoritza d'aquesta manera la decisió del'Audiència Nacional d'endarrerir la seva sortida de presó des del 2 de juliol del 2008 fins al 27 de juny del 2017, al considerar que Espanya va vulnerar l'article 7 del Conveni Europeu de Drets Humans, que estableix que no hi pot haver una pena sense llei que l'avali, l'article 5, que contempla el dret a la llibertat i la seguretat.
¿Decisió vinculant?
La sentència no té precedents, perquè fins ara el Tribunal d'Estrasburg s'havia limitat, en altres casos, a carregar contra el sistema jurídic, i fins i tot a posar multes. Però ara qüestiona una condemna, exigeix a Espanya la posada en llibertat de l'etarra, obliga que se la indemnitzi i es planteja un gran dubte: ¿La decisió és vinculant? És a dir, Espanya l'ha d'alliberar immediatament com diu la sentència.
Notícies relacionadesEl debat està obert i hi ha opinions per a tots els gustos. Des dels que recorden que Espanya va firmar un conveni internacional amb el TEDH i que per tant, és una norma preferent, fins als que s'emparen en el Tribunal Constitucional, que fins ara sí que ha emparat la 'doctrina Parot'. En total ha resolt 31 recursos presentats per presos etarres a qui s'ha aplicat la doctrina. En aquests casos, el Tribunal Constitucional ha concedit l'empara a tres, no en va admetre a tràmit tres més i va rebutjar la resta.
La resta de presos
El següent dubte que s'obre és què passa amb la resta de presos d'ETA, gairebé 80 a qui s'ha aplicat la 'doctrina Parot' els últims anys, i als 28 que ja han presentat recursos a Estrasburg. La sentència, de 29 folis, ha estat presa per la secció tercera, que presideix l'andorrà Josep Casadevall i i a la qual pertanyen tres magistrats espanyols més.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Transició ecològica Catalunya només disposa del 20% de l'energia verda necessària per a 2030
- Nous estudis revelen que estar solter pot evitar-te tenir demència
- Mamarazzis Tots els detalls que encara no s'han explicat de la festa de Lamine Yamal: 'casino ladys', 'mini-boys' i clàusules de fins a 2 milions
- Sondeig de la Generalitat Enquesta CEO: El suport a la independència de Catalunya es recupera per primera vegada en any i mig
- Pàrquing lliure Aparcar gratis a Barcelona: aquestes són les zones sense àrea verda