L'OMBRA DE LA CORRUPCIÓ EN UN SERVEI SOCIAL

El costat fosc de la sanitat

Els escàndols en la gestió política de diverses empreses públiques del sector mèdic arriben al Parlament

La justícia investiga presumptes pagaments irregulars i conflictes d'interessos

Investigat 8 Xavier Crespo, amb bigoti, en la sessió de control al Parlament del dia 13 passat.

Investigat 8 Xavier Crespo, amb bigoti, en la sessió de control al Parlament del dia 13 passat. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
   JOSE RICO / Barcelona

Amb les malalties pròpies de les retallades, la sanitat catalana serà intervinguda quirúrgicament pel bisturí del Parlament. La comissió d'investigació proposada pel PSC, acceptada per tots els grups i que s'aprovarà la setmana que ve, obrirà en canal la gestió política d'un àmbit que en un any i mig ha vist aflorar més escàndols de corrupció que en les tres dècades anteriors. CiU i els socialistes es batran en duel per demostrar que els seus currículums al capdavant de la Conselleria de Salut estan immaculats, i que no hi va haver conjura per tapar alguns tèrbols assumptes que investiga la justícia.

La dimissió, dijous, del president de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, és la conseqüència més recent del final de l'oasi sanitari. Prat gestionava Innova, un hòlding de l'Ajuntament de Reus que, segons una auditoria que el govern municipal (CiU-PPC) ha portat al Tribunal de Comptes i a la fiscalia, va abonar sense justificar més d'un milió d'euros i va acceptar facturacions per part d'alts càrrecs. Prat, que cobrava d'Innova un sou de 264.353 euros, ja va rebre una allau de crítiques per compaginar la presidència de l'ICS amb un càrrec en el consorci privat USP Hospitals.

Complex organigrama

Elcas Innovainclou les dues arestes més controvertides del sistema sanitari: les connexions entre la gestió pública i els negocis privats i el complex organigrama, en què se solapen múltiples formes jurídiques: l'ICS, fundacions, consorcis, empreses municipals i entitats privades, amb la participació moltes vegades d'alcaldes i regidors. Era el cas de Xavier Crespo, exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU. El Tribunal de Comptes investiga la seva activitat al capdavant de l'empresa que gestiona els hospitals de Blanes i Calella. La Sindicatura de Comptes va trobar pagaments irregulars per 1,3 milions i pèrdues de 2,7 milions, i els síndics de CiU, PSC, PPC i ERC es van aliar per desestimar l'auditoria. Oficialment, per la seva escassa qualitat tècnica. L'informe assenyalava com a beneficiaris d'aquets pagaments Crespo, la seva dona, diversos metges i regidors de CiU i PSC.

Contractes sospitosos

Notícies relacionades

Un altre nom que està en qüestió és el de Ramon Bagó, exalcalde de Calella (CiU). L'Oficina Antifrau està revisant els múltiples contractes adjudicats pel Consorci de Salut i Social de Catalunya, organisme públic que Bagó va impulsar i que integra diverses empreses municipals, a la firma de restauració de la qual ell és propietari: el grup SERHS. ¿Conflicte d'interessos? El mateix pot preguntar-se sobre les imputacions de responsables de l'Hospital de Sant Pau a partir de la denúncia d'una empleada. La investigació busca aclarir la contractació de persones vinculades a partits, l'abonament de 430.000 euros en indemnitzacions i pagaments a patrons.

Si CiU compleix la seva amenaça, a aquests escàndols s'hi sumaran les irregularitats que va denunciar la Sindicatura, en època del tripartit, a l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí (contractes duplicats, sobrecostos injustificats...), al Parc Taulí de Sabadell (contractes a dit) i al Servei d'Emergències Mèdiques (adjudicació sense concurs de la seva seu i sobresous). El Parlament haurà de determinar si va fallar res perquè la sanitat catalana tingui aquest costat fosc.