REACCIÓ A LA MORT DEL FUNDADOR DEL PP

Santiago Carrillo: "Fraga va ser un home de talent amb capacitat per adaptar-se"

Peces-Barba assegura que el dirigent "passarà a la història com un home d'Estat"

Manuel Fraga parla amb Santiago Carrillo, el 23 de febrer, al Congrés dels Diputats, durant l’acte d’aniversari del 23-F.

Manuel Fraga parla amb Santiago Carrillo, el 23 de febrer, al Congrés dels Diputats, durant l’acte d’aniversari del 23-F. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

Dues figures clau de latransició espanyola, l'exsecretari general del PCESantiago Carrillo i l'expresident del Congrés i un dels pares de la Constitució,Gregorio Peces-Barba, han coincidit a alabar la figura de Manuel Fraga malgrat les diferències ideològiques que els separaven. Carrillo ha qualificat el fundador del PP com unhome de "talent" que, a més, tenia capacitat peradaptar-se als temps.

L'exlíder comunista també ha recordat que Fraga va ser "molt de dretes, molt autoritari i molt tossut en les seves idees i actituds" i ha destacat que malgrat que va ser ministre de Franco, en l'última etapa de la dictadura, posteriorment va tenir "un paper positiu" en l'aprovació de la Constitució. A judici de Carrillo, l'experiència de Fraga al capdavant del Govern de Galícia el va fer "progressar" perquè "li va permetre comprendre la necessitat de "l'Estat autonòmic a què s'havia oposat" i, fins i tot, el va portar a mantenir "relacions positives" amb persones del Bloc Nacionalista Gallego.

Vida contradictòria

Fins i tot, dins del seu partit "apareixia com una espècie de franctirador més liberal", segons Carrillo, que ha insistit que, malgrat que la seva història i la seva vida "són molt contradictòries" Fraga "era, sens dubte, un home de talent, amb certa capacitat d'adaptar-se als temps".

Carrillo ha recordat amb carinyo que el "risc" que va assumir Fraga el 1978 al presentar el líder del PCE al  Club Siglo XXI quan aquest era un home "molt mal vist" en aquells cercles. "Va tenir el valor d'enfrontar-se a una sèrie de persones que, fins i tot, van abandonar el Club en aquell moment", ha explicat Carillo, que creu que Fraga "en els seus últims anys va comprendre moltes coses que abans no havia comprès".

Animal polític

Per la seva banda, Peces-Barba ha assegurat que Fraga "passarà a la història com unhome d'Estat" i com una persona que portava "absolutament dins la política". L'expresident del Congrés ha afirmat que considerava l'expresident gallec un "bon amic" malgrat que la distància que els separava era "abismal des del punt de vista ideològic".

Notícies relacionades

L'expresident de la Cambra baixa ha reconegut que fins abans de l'aprovació de la Constitució, no compartia els seus "comportaments", però la democràcia el va ajudar a rehabilitar el seu passat franquista. "Des d'aleshores, vam ser molt amics". Segons ell, el fet que Fraga fos una persona "molt institucional" li va permetre "controlar les seves posicions radicals o molt partidistes".

Peces-Barba ha recorregut a una frase que va fer servir l'expresidentFelipe González per definir Fraga: "Tenia tot l'Estat al cap. És ben cert", ha afegit Peces-Barba.