ADÉU A UN REFERENT DE LA DRETA ESPANYOLA

Rajoy: "Ha mort un dels polítics més grans del segle"

Fraga serà enterrat dimarts a Perbes, municipi on es troba la residència familiar

Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal (darrere), durant la seva visita a la capella ardent de Fraga, aquest dilluns, a Madrid.

Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal (darrere), durant la seva visita a la capella ardent de Fraga, aquest dilluns, a Madrid. / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / Madrid

Líders històrics del Partit Popular, membres de l'actual direcció del partit així com integrants del Govern, començant pel president del Govern,Mariano Rajoy, han anat aquest dilluns a lacapella ardent de Manuel Fraga, que va morir aquest diumenge a la nit als 89 anys, des d'on han traslladat els seus condols a la família i han exalçat la figura del polític com a home clau en la transició i la democràcia , així com en la trajectòria del PP.

Rajoy, el primer a arribar, acompanyat de la presidenta de Castella-la Manxa i secretària general del PP,María Dolores de Cospedal, ha assenyalat a les portes deldomicili que Fraga compartia amb la seva filla a Madrid, on s'ha instal·lat la capella, que Fraga ha estat "un dels polítics més grans del segle". En declaracions als periodistes, el president de l'Executiu ha lloat la trajectòria acadèmica, professional i política de Fraga, a qui ha considerat "home clau de la transició espanyola". També ha recordat que va conèixer Fraga quan ell tenia 22 anys i Fraga era un líder polític important. Així mateix, ha destacat com el polític gallec va saber sumar forces al PP fins a convertir-lo en la força política que és en l'actualitat, en un matí molt fred a Madrid.

Un dels polítics que més expectació ha generat ha estat l'expresidentJosé María Aznar, que ha abandonat l'edificiacompanyat per la seva dona, la nova alcaldessa de Madrid,Ana Botella. Aznar ha admès sense embuts que no pot explicar "la part més important" de la seva vida "sense Fraga", que, segons la seva opinió, "forma part dels grans de la història política d'Espanya". L'expresident del Govern ha introduït una velada crítica a la política actual. "En temps de tanta petitesa és important que tinguem sempre en la memòria els grans", ha destacat.

Vetllat en la intimitat

Lafamília ha expressat el seu desig que el cos de Fraga siguivetllat en la intimitat, per això tan sols dirigents del PP i persones pròximes a Fraga, excepteAlfredo Pérez Rubalcaba i José Blanco, han anat al domicili familiar, situat al barri de Moncloa, fins on s'han acostatdesenes de mitjans de comunicació i uns quants veïns.

Entre ells, el ministre de Justícia,Alberto Ruiz-Gallardón, ha tingut aquest dillunsun record emocionat i agraït cap a Fraga, que "va anteposar sempre el seu amor i lleialtat a Espanya a qualsevol tipus d'interès personal".

Com uns moments abans havia explicat Rajoy, Gallardón ha declarat: "Si no hagués estat per Fraga, jo no seria ministre del Govern d'Espanya i no hauria abandonat la meva professió per, amb el seu exemple, convertir en un servei públic el que era una vocació política, amb el seu concepte de treballar sempre per transformar i millorar la realitat". Gallardón s'ha declarat aquest dilluns "alumne" del fundador del PP.

El reconeixement dels socialistes

Rubalcaba ha exalçat sobretot el paper de Fraga com un dels pares de la Constitució i com a integrador de la dreta en el joc polític. Blanco, per la seva part, ha subratllat la seva importància per reforçar l'autonomia de Galícia. "Va col·locar Galícia amb les autonomies de primera", ha dit.

Aquest matí, també l'expresident del GovernJosé Luis Rodríguez Zapatero ha tingut unes paraules de record per a Fraga en un telegrama dirigit a la seva filla Carmen, en què reconeix la seva trajectòria, "tan definida pel servei públic" i "tan important també per a la consolidació de la democràcia espanyola".

En la desfilada de personalitats polítiques que han anat passant aquest matí per la capella ardent, destaca també la vicepresidenta del Govern,Soraya Sáenz de Santamaría, diversos ministres i el president del Congrés,Jesús Posada, que ha exalçat la "figura gegantina" de Fraga, que va exercir un lideratge "intel·lectual, moral i sentimental".

Com altres dirigents del partit, Posada ha lligat la seva carrera professional al paper de lideratge que va exercir Fraga dins del PP. Aquesta tarda s'espera l'arribada del president de Galícia,Alberto Nuñez Feijóo.

Llibre de condol a Génova

Aquest dilluns al matí s'ha obert a Génova un llibre de condol perquè hi firmin tots els que vulguin recordar la figura de Fraga. I és que moltes personalitats polítiques estan respectant el desig de la família de limitar l'assistència a la capella ardent a l'ubicar-se aquesta en un domicili particular. Gregorio Peces Barba és un d'ells, per això ha declinat anar en persona a la capella, encara que sí que ha traslladat el seu condol a la família.

De la mateixa manera, els Reis també han fet arribar al domicili una corona de flors blanques.

Descartada l'opció del Congrés

Notícies relacionades

Com apare de la Constitució, es considerava la possibilitat que, igual que va passar amb Gabriel Cisneros, la capella ardent fos instal·lada al Congrés dels Diputats. No obstant, la família de l'expresident gallec ha declinat aquesta opció i ha optat perquè el comiat es faci al seudomicili de Madrid, on va morir.

Fraga seràenterrat dimarts a Perbes, localitat pertanyent al municipi de Miño, a la Corunya, on hi ha la residència familiar del president fundador del PP i on ell passava les vacances. Allà també està enterrada la seva dona.