CONSELL DE MINISTRES

El Govern aprova que Villar de Cañas (Conca) albergui l'ATC

El municipi té 442 habitants i està governat pel PP des del 1990

2
Es llegeix en minuts

ElConsell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat la proposta delministre d'Indústria, Energia i Turisme,José Manuel Soria, que la localitat deVillar de Cañas (Conca) albergui el futurmagatzem temporal centralitzat (ATC) de residus d'alta activitat.

Villar de Cañas és un municipi de 442 habitants i governat pel PP des del 1990, situat a la comarca de La Mancha Alta, a 135 quilòmetres de Madrid, 814 metres sobre el nivell del mar, i compta amb una extensió de 70 quilòmetres quadrats. Inicialment la candidatura de Villar de Cañas per albergar elcementiri nuclear, com es coneix familiarment aquests emplaçaments, no sortia com a favorita, ja que ocupava el quart lloc en l'informe tècnic elaborat per la comissió interministerial del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero sobre les diferents propostes.

De les vuit localitats finalistes,Zarra(València) i Ascó (Tarragona) tenien la valoració més alta en l'informe de l'anterior Executiu, amb 304 punts i 300 respectivament, seguits de Yebra (290) i Villar de Cañas (272).

"Magnífica notícia" per a Castella-la Manxa

Abans que el Consell de Ministres donés el seu vistiplau, elGovern de Castella-la Manxa, que presideix la secretària general del PP,María Dolores de Cospedal, havia qualificat de "magnífica notícia" per a la comunitat la proposta d'Indústria. El portaveu de l'Executiu castellanomanxec, Leandro Esteban, ha xifrat en750 milions d'euros la inversió del projecte i en1.000 el nombre de llocs de treball que pot generar

Esteban ha assenyalat que la proposta del ministre Soria és "coherent" amb la postura defensada pel PP de la comunitat, tant en la seva etapa d'oposició com des que va arribar al Govern. En aquest sentit, ha argumentat que el partit sempre ha definit Castella-la Manxa com "una regió que no és antinuclear", encara que sí que s'oposava que l'ATC fos a Yebra (Guadalajara), ja que en aquesta província ja hi ha dues centrals nuclears.

Resolt el 50% d'atur juvenil de Conca

Per al portaveu de Cospedal, la instal·lació del magatzem nuclear a Villar de Cañas s'ha de valorar "de manera especial" en termes d'inversió i de generació de llocs de treball. Des del punt de vista de la inversió, és un projecte "eminentment bo" perquè suposarà 750 milions d'euros, mentre que des del punt de vista de la generació de llocs de treball, l'ATC suposarà, ha insistit, que "durant almenys 5 anys" es generin 1.000 llocs de treball de manera directa o indirecta.

Notícies relacionades

Esteban, que també és conseller de Treball, ha indicat que amb aquests 1.000 llocs de treball "es podria donar cobertura" a la meitat de l'atur juvenil registrat a la província de Conca, una zona que a més ha considerat que "necessita de forma urgent una reactivació".

La instal·lació de l'ATC comporta, tal com ha assenyalat el conseller, l'execució d'altres infraestructures complementàries, com la construcció d'un parc empresarial a la zona i la millora de les carreteres i del transport per ferrocarril, és a dir, que suposarà "lamodernitzacióde les infraestructures i del teixit empresarial".