PRIMERES MESURES ECONÒMIQUES

El Govern aprova una forta pujada de l'IRPF i de l'IBI durant dos anys

L'augment d'impostos, per una mica més de 6.000 milions, se suma a una retallada de la despesa de 8.900 milions

La ministra de la Presidència i Portaveu del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest divendres a la roda de premsa del Consell de Ministres que s’estima que la xifra final de dèficit públic ronda el 8%. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / PATRICIA MARTÍN / Madrid

En contra de la promesa electoral del PP de no apujar impostos, el Govern de Mariano Rajoy ha aprovat aquest divendres una forta pujada de l'IRPF i de l'Impost sobre Béns Immobles amb què es preténajudar a quadrar uns comptes que, segons la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, són molt pitjors del que deia l'Executiu anterior.

La pujada d'impostos, per una mica més de 6.000 milions d'euros,se suma a una retallada de la despesa aprovada pel Consell de Ministres, per un total de 8.900 milions, de manera quel'ajust total adoptat ronda els 15.000 milionsd'euros. Aquest primer ajust --“una xifra que segurament no s'ha adoptat mai”, segons el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro--, constitueix“l'inici de l'inici”de futures retallades, en expressió de la vicepresidenta, i es completarà amb un addicional en els pressupostos de l'Estat que el Govern preveu aprovar al març.

Una pujada de l'IRPF

La pujada d'impostos es planteja com una mesura “temporal i extraordinària” per a dos anys, el 2012 i el 2013. L'increment de l'IRPF significarà un gravamen addicionalen funció del nivell de renda d'entre 0,75 i 7 punts, a partir d'una base liquidable de 300.000 euros. Es calcula quea Catalunya,on el Govern ja va apujar l'IRPF per als trams més alts, els contribuents amb més poder adquisitiu tributaran a un tipus del 56%,el nivell més alt que històricament ha tingut mai aquest impost.

 La pujada de les rendes del treball serà:

 0,75% per menys de 17.707,20 euros de base liquidable;

2% a partir de 17.707,20 euros de base liquidable;

3% a partir de 33.007,20 euros;

4% a partir de 53.407,20;

5% a partir de 120.000,20;

6% a partir de 175.000,20;

7% a partir de 300.000,20 euros, tram que es crea nou per a aquest gravamen.

Pel que fa a les rendes de capital, l'alça és del 2% fins a 6.000 euros, del 4% fins a 24.000 i del 6% a partir d'aquesta xifra. La pujada de les rendes de capital entrarà en vigor a partir de gener i les de treball al febrer.

Dèficit del 8% del PIB

La vicepresidenta va justificar la pujada d'impostos pel desviament del dèficit públic. Segons les estimacions preliminars del nou Govern, lesadministracions públiques tancaran el 2011 ambun dèficit a l'entorn del 8% del PIB, i no del 6% a què Espanya s'havia compromès amb la Unió Europea.

La majoria d'aquests dos punts de desviació correspon a les comunitats autònomes (al voltant d'1,2 punts). La resta obeeix a l'absència de superàvit a la Seguretat Social (en contra del 0,4 previst inicialment) i a l'Estat, al qual s'atribueix una desviació d'unes 0,38 dècimes segons fonts oficials.

El 50% de la recaptació addicional que proporcioni la pujada de l'IRPF anirà a parar a les comunitats autònomes que d'aquesta manera comptaran amb gairebé 2.700 milions addicionals per aquesta via.

Ajudes a la vivenda

A més, ha aprovat un increment de l'Impost de Béns Immobles (IBI) per als dos pròxims anys que afectarà les vivendes que se situïn per sobre del valor mitjà, sempre que els seus valors cadastrals hagin estat actualitzats després del 2001. L'increment s'ha establert d'una manera progressiva del 10, 6 i 4 % de manera que tindran més pujada les que tinguin més antiguitat de la revisió cadastral.

De la mateixa forma,ha estès a tot el 2012l'IVA superreduït del 4% per a la compra de vivenda nova i ha recuperat la deducció per a la vivenda en propietat amb efecte retroactiu des del 2010. En Impostos Especials,ha eliminat pràcticament la bonificació al gasoil professional.

L'ajust de la despesa de 8.900 milions incloula reducció del 20% de les subvencions a partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials. A més, no es permetrà la incorporació de nous beneficiaris a la renda d'emancipació per a joves (ajuda al lloguer) ni a la prestació per a pacients amb dependència moderada.

Notícies relacionades

Les retallades inclouen la congelació del sou dels funcionaris. Les pensions pujaran, però només l'1%, “segons la inflació prevista” ha dit la vicepresidenta.

Els ministeris que patiran més retallada són els de Foment (1.612 milions), Indústria (1.091), Economia (1.083) i Exteriors (1.016 milions menys). A més, el Fons de Compensació Interterritorial per a les comunitats autònomes patirà una minva de 302 milions d'euros.