AL CONSELL DE MINISTRES

El Govern congelarà el sou dels funcionaris

Avui s'aprova un paquet de mesures d'ajust, en el qual només se salven les pensions, que pujaran un 1%

Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, durant el primer Consell de Ministres del nou Govern, el dia 23 de desembre.

Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, durant el primer Consell de Ministres del nou Govern, el dia 23 de desembre. / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts

El Govern ha confirmat als sindicats CSI-F, CCOO i UGT que el Consell de Ministres de aprovarà lacongelació dels salaris dels funcionaris per al 2012, però no ha aclarit si els rebaixarà el mes de març quan es presentin els nous pressupostos de l'any.

Així ho ha traslladat el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, als representants sindicals durant la reunió de la taula general d'Administracions Públiques, convocat aquest matí per tractar tant les retribucions dels empleats el 2012 com l'oferta pública d'ocupació.

El sector públic, a zero

Pel que fa a lataxa de reposició en el sector públic, l'Executiu ha confirmat queserà zero,salvo per a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i els serveis bàsics, para las que se situarà en el 10%.

El maig del 2010 el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va posar en marxa una bateria de mesures per reduir el dèficit que incloïen, entre altres coses, la congelació de les pensions i la rebaixa d'un 5% de mitjana de les retribucions del personal del sector públic.

Aquesta rebaixa es va consolidar en l'any 2011, quan el Govern socialista va congelar els sous dels funcionaris, algo que també ha decidit fer el nou Govern del PP com a part del seu pla per reduir la despesa en almenys 16.500 milions l'any que ve.

Les pensions pujaran un 1%

ElGovern de Mariano Rajoy aprovarà aquest divendres en la reunió delConsell de Ministres unprimer paquet de retallades que previsiblement inclourà la pròrroga dels pressupostos i amb això lacongelaciódelsalari dels funcionaris, la congelació delsou mínim així com l'actualització de lespensions, que només pujaranl'1% a partir de l'1 de gener.

El Consell de Ministres donarà llum verda a undecret llei de mesures econòmiques urgents, així com a un acord de no disponibilitat de crèdit, que limitarà les despeses en què poden incórrer els diferents ministeris durant el primer trimestre a l'espera que s'elabori el projecte depressupostos per a l'any que ve.

Queden excloses de la retallada totes les pensions, que seran actualitzades el 2012 després d'un any en què les contributives han estat congelades. Davant la pujada per als pensionistes, els funcionaris previsiblement es quedaran amb el mateix sou, després de la rebaixa del 2010 i la congelació del 2011, ja que una pujada està descartada i una nova baixada sembla menys probable tenint en compte el que ha expressat Rajoy en les últimes setmanes. En consonància amb el que establirà per al sector públic, el Govern congelarà en 641,4 euros mensuals el Salari Mínim Interprofessional (SMI), que suposa el sou retributiu per al sector privat.

Pendents dels pressupostos

Així mateix, s'aprovarà l'oferta pública d'ocupació per al 2012 en què es reduirà a zero la taxa de reposició de personal en el sector públic, tret de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i en els serveis bàsics.

Totes aquestes mesures constituiran un primer ajust parcial, ja que el gruix de la retallada que permeti a Espanya complir amb l'objectiu de dèficit compromès per al 2012 (4,4% del PIB) vindrà establert en els pressupostos generals de l'Estat que l'Executiu planeja presentar abans del 31 de març.

Més nomenaments

A més del pla de retallades, el Consell de Ministres aprovarà també elsnomenamentsd'un segon grup d'alts càrrecs, entre els quals figuren almenys sissecretaris d'Estat, i proposarà que el noufiscal general de l'Estat sigui Eduardo Torres-Dulce.

El magistrat Fernando Román García serà el nou secretari d'Estat de Justícia; Víctor Calvo-Sotelo, fill del difunt president del Govern Leopoldo Calvo-Sotelo, de Telecomunicacions, i el jutge Ignacio Ulloa Rubio, actualment lletrat del Tribunal Constitucional (TC), de Seguretat.

També estan confirmats els nomenaments de quatre secretaris d'Estat més: Engracia Hidalgo (Treball); Juan Manuel Moreno (Serveis Socials i Igualtat); Federico Ramos (Medi Ambient) i Tomás Burgos (Seguretat Social).

En aquest segon Consell de Ministres s'acordaran altres nomenaments rellevants, com els delsdirectors generals d'Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste, que ja ho va ser en els vuit anys de Govern de José María Aznar, i del Tresor, Íñigo Fernández de Mesa.

Notícies relacionades

Pel que fa alssubsecretaris, ja estan decidides les designacions de Juan Bravo (Justícia); Jaime Haddad (Agricultura, Alimentació i Medi Ambient) i Pedro Llorente Cachorro (Treball). Haddad i Llorente són dos dels vuit alts càrrecs del Govern de la Comunitat de Madrid d'Esperanza Aguirreque passen a formar part de l'Executiu de Mariano Rajoy.

Supressió del comandament únic de Policia i Guàrdia Civil

En la reunió, s'aprovarà també la supressió delcomandament únic de la Policia i de la Guàrdia Civil i nomenarà Ignacio Cosidó com a nou director general de la Policia, i Arsenio Fernández de Mesa, com a nou director general de la Guàrdia Civil.