PROPOSTES PER RESOLDRE ELS problemes DE la justícia

Els jutges demanen al PP que salvi els tribunals de les retallades

La judicatura sol·licita inversió i reformes per agilitzar els temps processals

Alguns magistrats reclamen implantar una taxa que eviti demandes «absurdes»

Dos magistrats durant l’obertura de l’any judicial, el setembre passat, a Barcelona.

Dos magistrats durant l’obertura de l’any judicial, el setembre passat, a Barcelona. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN
MADRID

La justícia està col·lapsada. És el diagnòstic gairebé unànime de jutges, fiscals i tothom qui trepitja un jutjat. I la solució passa per invertir-hi més diners i emprendre reformes integrals que agilitzin els eterns temps processals. Receptes que requereixen més inversió, un requisit difícil de satisfer en plena crisi. Per això els magistrats reclamen a Mariano Rajoy que, tenint en compte que la justícia arrossega un retard endèmic i que uns litigis àgils permetrien reactivar l'economia, salvi els tribunals de les previsibles retallades que haurà d'aplicar per acabar amb el dèficit dels comptes públics.

Els jutges degans van denunciar en la seva última reunió que la justícia és una «assignatura pendent» per culpa de la «gasiveria» dels successius pressupostos, que, van afegir, només han servit per posar pegats, i per l'«esgotament» de la seva organització. Per això van demanar que s'inverteixi en noves tecnologies, s'augmenti el nombre de jutges i es busquin fórmules que disminueixin el col·lapse, com la implantació de taxes que evitin demandes «absurdes».

En aquestes reclamacions coincideixen, en més o menys mesura, totes les associacions de jutges i fiscals. Per exemple, la conservadora Associació Professional de la Magistratura s'oposa al pagament d'un impost indiscriminat, com proposa el Govern d'Artur Mas, però reclama una taxa que penalitzi els que en facin un «ús indegut». El seu portaveu, Pablo Llanera, recorda que hi ha milions d'euros immobilitzats per deutors que interposen plets, que saben que perdran, per dilatar els pagaments.

MENCIONS VAGUES / Algunes de les reformes que reclama la judicatura figuren en el programa del PP. Encara que els conservadors només en fan vagues mencions. Prometen, per exemple, una llei d'enjudiciament criminal, sense especificar si volen mantenir el projecte del Govern sortint perquè siguin els fiscals, i no els jutges d'instrucció, els que investiguin. També esmenten una nova llei de demarcació i planta judicial, un altre dels cavalls de batalla de la judicatura, però no en donen més detalls. Els experts demanen que aquesta norma inclogui l'obertura d'oficines en què un equip de funcionaris treballi per a diversos jutges, perquè l'augment de places de magistrats no impliqui noves places de funcionaris.

Notícies relacionades

En altres qüestions, en canvi, el PP és meridianament clar: recuperarà el recurs previ d'inconstitucionalitat per als estatuts d'autonomia. L'objectiu és evitar que el Tribunal Constitucional pugui retallar una norma sancionada en un parlament. Així mateix, introduirà la cadena perpètua revisable.

INDEPENDÈNCIA / Un altre dels motius del desprestigi de la justícia és la politització de les seves altes esferes. Un problema que ha perpetuat el PP durant anys. No obstant, els conservadors prometen ara «fomentar la independència» i accedeixen a la vella petició que 12 dels 20 integrants del Consell General del Poder Judicial siguin elegits pels magistrats, en comptes de ser elegits per les Corts. Rajoy s'haurà d'enfrontar, a més, a les peticions dels barons del seu propi partit que, com la madrilenya Esperanza Aguirre, rebutgen les competències en justícia perquè requereixen molts recursos i donen poc rèdit electoral.