Anàlisi

Ha vençut la llibertat

2
Es llegeix en minuts
Joseba Arregi
Joseba Arregi

PRESIDENT D'{ALDAKETA} (CANVI PER A EUSKADI)

ver +

I no demano perdó per no utilitzar la paraula pau. Amb el comunicat en què ETA anuncia el cessament de la confrontació armada -¿amb qui?- els ciutadans bascos i espanyols recuperem la llibertat. La llibertat de poder viure sense escortes, però sobretot recuperem la llibertat d'exercir el dret a la diferència -d'opinió, de sentiment de pertinença, d'identitat- sense veure per això amenaçada la nostra vida.

És un dia de gran orgull per la victòria de la llibertat contra el seu gran enemic a Euskadi i a Espanya. Ha vençut la llibertat gràcies a l'Estat de dret que ha complert amb el seu deure al llarg dels últims llargs anys. La funció de l'Estat de dret radica a protegir la vida, la llibertat i el dret dels ciutadans. I això és precisament el que ETA ha volgut impedir, i ho ha impedit assassinant més de 800 persones.

ETA tenia por de la llibertat, dels ciutadans bascos lliures. Per això matava. Perquè no volia una societat de ciutadans lliures, de ciutadans que es prenien seriosament el seu dret a pensar amb llibertat, a sentir amb llibertat, a opinar en llibertat, a viure la diferència interna a la societat basca amb tota llibertat. L'Euskal Herria de la qual ETA reclama el reconeixement en el comunicat és un lloc fantasmagòric on no existeix cap llibertat, on no existeix cap lloc per a ningú que no pensés com ETA i Batasuna.

Notícies relacionades

Avui és un dia per celebrar la victòria de l'Estat de dret i la democràcia contra ETA. Res del que ha succeït en els últims dies, aquesta escenificació que només serveix per tapar la falta d'altura d'ETA en el moment de la derrota, per fer aparèixer aquesta com una cosa que s'ha produït en taules, conferències, negociacions i no se sap quines més coses, pot ocultar la veritat del moment: ETA no ha fet res més que confirmar el que va començar a produir-se des del moment en què l'Estat va decidir utilitzar tots els seus mitjans legítims per defensar la democràcia, el dret i la llibertat davant els lliberticides. El comunicat d'ahir, del qual només val la confirmació de la seva derrota -encara que la camuflin-, és el punt final d'una història que es va començar a escriure quan les víctimes van reclamar visibilitat en la societat basca, quan Zapatero va proposar el pacte per les llibertats i contra el terrorisme, quan el PP, el PSOE i el Govern d'Aznar van firmar aquest pacte i en la seva seqüela van aprovar la llei de partits polítics, quan, gràcies a tot això, es va acabar el mite de la imbatibilitat d'ETA.

Ara toca gestionar la llibertat recuperada. La democràcia, en definitiva, no és res més que la gestió diària de la llibertat, del pluralisme, del dret a la diferència. Ara que hem recuperat la llibertat ens toca defensar-la amb dents i ungles contra tots aquells que ens vulguin imposar projectes totalitaris, excloents, contra tots aquells que segueixen somiant amb una Euskadi homogènia en el sentiment de pertinença, que no saben què fer amb el pluralisme i la complexitat estructurals de la societat i de la identitat basques.