Les rebaixes pressupostàries

El PSC recolza des de casa la protesta per deslligar-la de la lluita electoral

La cúpula acusa Mas d'alimentar la «confrontació» com a estratègia de campanya

L'objectiu és que CiU no pugui vincular la mobilització cívica a consignes polítiques

Pasqual Maragall i Jordi Hereu, amb el lema de la campanya electoral del candidat socialista, ahir.

Pasqual Maragall i Jordi Hereu, amb el lema de la campanya electoral del candidat socialista, ahir. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
ALBERT OLLÉS
BARCELONA

L'estratègia del PSC per als comicis del 22-M s'assembla cada vegada més a un d'aquells inacabables combats de boxa de la saga cinematogràfica de Rocky, en què el poltre de Filadèlfia aguantava, ranquejant, una allau de cops per acabar remuntant de forma èpica en l'últim assalt. Si ja era difícil per als socialistes afrontar una altra batalla electoral només mig any després de la debacle del 28-N, amb una direcció provisional a l'espera del congrés de tardor, CiU al Govern de la Generalitat i el PSOE en caiguda lliure, el desenvolupament de la primera meitat de la campanya ha complicat encara més les coses. Tant, que la direcció del partit ha optat per recolzar a distància la manifestació d'avui per evitar que el combat electoral enterboleixi l'èxit de la que pot ser l'última opció d'evitar el KO.

La decisió dels socialistes de votar, dimarts passat al Congrés, contra la moció per reclamar el fons de competitivitat que sí que van recolzar la resta dels diputats catalans ha permès a la federació desplaçar del centre d'atenció la tisorada. I ha obert noves esquerdes al PSC, com va demostrar ahir l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, al criticar una posició acordada per l'executiva de la qual forma part.

Davant d'aquest panorama, els socialistes afronten la protesta amb dos objectius. Per una banda, que la imatge que quedi sigui la d'una mobilització popular, sense consignes polítiques, contra les retallades anunciades pel Govern de CiU. I per l'altra, no caure en l'estratègia de «confrontació» que, segons la cúpula del partit, persegueixen Artur Mas i Josep Antoni Duran Lleida per aconseguir l'objectiu que en la campanya es parli més en clau nacional -reeditant així el discurs del 28-N- que de política municipal.

PROVOCACIÓ DE DURAN / El líder d'UDC -que dilluns passat va fer una roda de premsa davant de l'Ajuntament de Barcelona per criticar el vot del PSC al Congrés que va ser considerada pels socialistes com una «provocació»- va insistir ahir en aquesta direcció. Duran va assegurar en la seva carta web setmanal sentir «vergonya pública» del PSC perquè els seus vots a Madrid «no li serveixen de res a l'hora de defensar els interessos de Catalunya». El dirigent democristià va acusar els socialistes de «menysprear la ciutadania i ofendre la seva intel·ligència» per culpar CiU del fracàs de la negociació pressupostària amb l'Executiu central, i els va fer responsables directes de la crisi i de l'augment de la desocupació. «L'atur forma part de l'ADN socialista. O dient-ho d'una altra manera, l'ADN dels socialistes és l'atur», va sentenciar.

Notícies relacionades

DARRERE DE LA PANCARTA / Seguint la màxima que dos no es barallen si un no vol, la federació no podrà personalitzar en cap líder del PSC les crítiques a la protesta d'avui, ja que -tot i donar suport a la iniciativa- no seran darrere de la pancarta. Diversos responsables del partit van insistir ahir a desvincular-se de «la convocatòria i l'organització» de la marxa per marcar distàncies de qualsevol acusació d'intentar instrumentalitzar-la. Només hi participaran, «a títol individual», dirigents que són militants de la UGT, com els diputats al Parlament Jaume Collboni i Eva Granados.

El PPC mantindrà una actitud similar de supoprt discret, motivat per la necessitat de fer equilibris entre la crítica a les retallades de CiU i la participació en un acte antiliberal. Per això sí que s'hi han implicat a fons ERC i ICV-EUiA, que a més d'enviar-hi nodrides delegacions portaran pancartes amb lemes propis.