Anàlisi

El comunicat endarrerit

3
Es llegeix en minuts
Joseba Arregi
Joseba Arregi

PRESIDENT D'{ALDAKETA} (CANVI PER A EUSKADI)

ver +

Al final ha arribat el comunicat tan anhelat per Batasuna i el pol sobiranista. ETA s'ha dignat a parlar, a escoltar tots els precs dels que han estat els seus companys fidels de viatge. Però si ETA ha fixat els temps, fent-los esperar, endarrerint el que els intermediaris i els membres de Batasuna estaven anunciant amb dates des de fa mesos, també ha fixat els continguts, i els ha espatllat la jugada que ja tenien preparada.

Batasuna ha deixat patent els últims mesos que és incapaç de tallar amb ETA, de condemnar el terror d'ETA, tota aquella història. Batasuna ha deixat clar que, a causa de la seva incapacitat, depenia de la voluntat d'ETA de declarar una treva per tenir una mínima possibilitat de participar en les pròximes convocatòries electorals.

ETA, no obstant, ha volgut deixar clar qui mana. Perquè tant els intermediaris com Batasuna i els seus companys en el pol sobiranista volien que la declaració de treva inclogués els termespermanent, verificablei, sobretot,unilateral. És a dir: que ETA digués que es declara en treva independentment del que passi en el joc polític basc.

Però ETA no ho ha dit. Ha declarat una treva permanent, internacionalment verificable i de caràcter general. Però la treva i també el seu manteniment queden del tot condicionats al fet que es compleixi el seu projecte polític. ETA es presenta com el garant, afirma que vetllarà perquè s'aconsegueixi la territorialitat, l'autodeterminació, perquè el marc jurídic contingui la possibilitat que es pugui materialitzar el dret del poble basc a la independència. Només quan el projecte polític d'ETA es vegi complert la democràcia haurà arribat a Euskadi. Solament llavors ETA reconeixerà que el poble basc, Euskal Herria, ha estat reconegut en els seus drets, només llavors ETA assumirà que el Poble Basc ha parlat, ha manifestat la seva voluntat. I mentrestant, ETA continuarà vigilant, «no desistirà en l'esforç i la lluita per impulsar i portar a terme el procés democràtic, fins a aconseguir una verdadera situació democràtica a Euskal Herria».

El més important, com en tots els comunicats d'ETA, no és només el que diu -en aquest cas, que tot està condicionat al pagament del preu polític requerit per aconseguir la pau-, sinó també tot el que no diu. No diu que la treva és unilateral. No diu que declara una treva independentment del que resolgui la vida política basca. No diu que es dissol. No diu que la societat basca ja fa més de 30 anys que parla, decideix, manifesta la seva voluntat, en el referèndum constitucional, en el referèndum estatutari, en les eleccions de tot tipus. No diu que la societat basca fa més de 30 anys que exerceix la democràcia.

Matar per Euskadi

Sí que diu, no obstant, que només existirà democràcia a Euskadi quan ETA decideixi que existeix, que fins ara no n'hi ha hagut i que, per tant, la seva violència i el seu terror tenien justificació. Sí que diu que la raó que li ha servit per matar, per assassinar, per amenaçar i espantar, per fer xantatge i extorsionar, per treure la vida i la llibertat a molts bascos i espanyols, ha de ser la raó sobre la qual es construeixi l'Euskadi del futur, l'Euskal Herria que ells somien i per la qual han matat.

Notícies relacionades

Semblava que Batasuna s'havia adonat que se li acabava el temps, que la societat basca havia començat a caminar sobre un altre eix temporal. Volia apuntar-se a l'últim vagó del tren. Però necessitava el permís del cap. I el cap no hi està disposat. És el que posa de manifest l'últim comunicat d'ETA. Ells sembla que calculen amb altres mesures temporals. Com que són revolucionaris -ETA, «organització socialista revolucionària basca d'alliberament nacional», diuen al principi del comunicat-, es creuen que tenen permís per calcular la història amb altres temps. Però el fet és que aquests temps que tenen han deixat de ser els temps de la societat basca i, per tant, ETA es va despenjar fa molt temps del tren de la societat basca.

La societat basca, el conjunt de la societat espanyola, només espera una frase d'ETA: hem decidit acabar aquesta història de terror sense cap sentit ni justificació. I de Batasuna només espera una altra frase mentre la d'ETA no arribi: trenquem amb la història de terror d'ETA. La resta només són jocs florals, i macabres.