cop policial a l'organització terrorista

Interior decapita l'entramat polític d'ETA després de la treva

L'operació podria alterar el nou comunicat etarra previst per a finals de mes

La Guàrdia Civil deté 9 caps d'Ekin acusats de fer de correu de la banda

Nou detinguts en una operació contra l’entorn d’ETA. / periodico

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
ARANJUEZ

La Guàrdia Civil es va encarregar ahir de respondre a l'anunci d'alto al foc d'ETA amb la detenció de nou membres de la direcció d'Ekin, un complex entramat polític encarregat, segons els investigadors, de fer complir les directrius de la banda al carrer. Nou dies després de l'anunci d'una treva unilateral que va convèncer a pocs i que va rebre el qualificatiu gairebé unànime d'«insuficient», el Govern va fer un pas endavant atacant ETA on ara més mal li fa: al cor del sector més radical de la seva estructura política i social.

Els responsables de la lluita antiterrorista de la Guàrdia Civil sostenen que els nou detinguts ahir són els «hereus» de la direcció d'Ekin que l'Audiència Nacional va declarar «il·legal» el desembre del 2007 al considerar que estava integrada en el complex terrorista liderat per ETA. El tribunal va arribar a definir Ekin com a «part de les entranyes d'ETA» i va condemnar la major part de la seva cúpula en una sentència que, en essència, va ser ratificada mesos després pel Tribunal Suprem.

AJUDAR ELS FUGATS / Pels responsables d'Interior, els ara detinguts han agafat el relleu dels seus antecessors condemnats i han mantingut entre les seves funcions la d'ajudar els etarres fugits de la justícia que pretenen integrar-se en les estructures terroristes a França. També se'ls atribueixen les tasques de «correu» entre l'esquerra abertzale i la banda. Concretament, els investigadors sostenen que els arrestats van fer arribar a ETA la denominada Declaració d'Alsasua, perquè els terroristes coneguessin el document abertzale abans de la seva presentació a la localitat navarresa del mateix nom, el 14 de novembre de l'any passat. Un altre encàrrec d'ETA que tenien en marxa els ahir detinguts era l'«organització» del Gudari eguna, dia del soldat basc, el pròxim 27.

En un comunicat difós després de les detencions, Interior va definir Ekin com «la columna vertebral» de l'esquerra abertzale, «és a dir, la part del cos que garanteix que la resta d'òrgans i parts de l'entramat puguin funcionar i puguin estar actius». A mig matí i des d'Aranjuez, on es va traslladar per inau-

gurar un curs d'oficials de la Guàrdia Civil, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar que l'operació policial suposa un cop a la «capacitat de mobilització social» d'ETA, ja que els detinguts eren els encarregats de «dirigir i instrumentalitzar» l'esquerra abertzale.

ERC DEMANA GENEROSITAT / Els arrestos van provocar reaccions enfrontades i especialment crítiques al País Basc, malgrat que en aquesta ocasió, fins i tot ERC es va atrevir, per boca de Joan Ridao, a criticar l'operació policial al recordar al Govern que «ETA i l'esquerra abertzale no són el mateix» i demanar «generositat» al «nou escenari generat» després de l'alto al foc. En altres termes però amb la mateixa intenció, Aralar i el sindicat LAB van denunciar les detencions i van demanar al govern que assumeixi amb «maduresa» la seva «responsabilitat» en la resolució del conflicte basc.

Tots els partits amb representació al Congrés van aplaudir les detencions de la Guàrdia Civil, que demostren, segons el Govern, «que res ha canviat» després de la treva d'ETA.

Notícies relacionades

Lògicament, el cop de puny sobre la taula del Govern va sorprendre més d'un i s'haurà de veure, més enllà de les reaccions primeres de crítica de l'esquerra abertzale, de LAB o Aralar, com respon ETA al desafiament. Són molts els que esperen que la banda difongui els pròxims dies, potser coincidint amb el Gudari eguna, un nou comunicat en què aquesta vegada doni caràcter «indefinit» i validesa internacional a la treva, tal com li havia exigit Batasuna com a premissa per no tallar definitivament els llaços amb la banda. Les forces de seguretat soste-

nen que el nou comunicat serà el resultat d'un debat que es lidera a França, però amb aportacions dels presos etarres del Puerto de Santa María i els refugiats a Veneçuela i Cuba.