Anàlisi

Detencions a la frontissa

2
Es llegeix en minuts
Joseba Arregi
Joseba Arregi

PRESIDENT D'{ALDAKETA} (CANVI PER A EUSKADI)

ver +

Durant molts anys s'ha estat debatent si el final d'ETA havia de venir de la mà de l'activitat policial o de l'acció política. La contraposició de via policial i via política és una cosa bastant incomprensible en una democràcia d'Estat de dret: l'Estat democràtic com a Estat de dret es defineix pel control legítim de la violència. La policia i la seva actuació no és més que el resultat de la naturalesa mateixa de l'Estat de dret, i en aquest sentit conforma el nucli mateix de la política. No és possible, en democràcia i en un Estat de dret, una contraposició radical, de la via policial i de la via política per accelerar el final del terrorisme.

Les últimes detencions de membres d'Ekin ajuden a entendre millor la inviabilitat de contraposar la via policial i la via política en la lluita contra el terrorisme etarra. Fins i tot els escèptics davant l'autonomia de Batasuna enfront d'ETA reconeixen que s'estan fent esforços en aquesta direcció. Encara que, segons sembla, Batasuna no és capaç encara de trencar els llaços amb ETA de manera definitiva. Per això ho fia tot al fet que aquesta declari una treva.

Existeixen dubtes en relació amb l'abast de la reconversió a la democràcia de Batasuna: si no és més que una aposta tàctica, nascuda de la necessitat d'estar present en les eleccions. La causa de les seves reflexions està en la disjuntiva que els ha imposat l'Estat de dret: o fora de la democràcia, en l'exercici de la violència il·legítima i la seva legitimació, o en les institucions democràtiques, condemnant la violència terrorista, o trencant amb ETA.

Autonomia de Batasuna

Notícies relacionades

Però hi ha una altra raó per a la creixent autonomia reflexiva de Batasuna respecte a ETA: la feina de la policia i de la justícia ha anat desmantellant l'entramat del qual se servia ETA per controlar Batasuna, KAS i Ekin. Els membres d'aquestes organitzacions, sempre a les ordres d'ETA, eren els encarregats de mantenir la disciplina estratègica en els entorns d'ETA, a Batasuna i a la lluita de carrer.

L'escapçament d'Ekin està, per tant, en l'arrel dels intents de Batasuna d'alliberar-se de la tutela d'ETA, font per a no pocs de l'esperança de pau. En aquest sentit, l'actuació de la policia, i també de la justícia en el seu moment, està resultant clau per a les esperances de pau. I d'aquesta manera es va aclarint el debat esmentat: l'acció policial acaba sent la millor actuació política contra ETA.