TEXT CLAU PER A L'AUTOGOVERN
El Constitucional diu que el deure de conèixer el català no és "jurídicament exigible"
L'alt tribunal considera el català llengua d'ús "normal" en les instàncies públiques, però no "preferent"
El Tribunal Constitucional (TC) ha establert en la seva sentència de l'Estatut que el deure de conèixer el català "no és jurídicament exigible amb caràcter generalitzat".
L'article 6.2 de l'Estatut assenyala que "totes les persones tenen dret a utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya el dret i el deure de conèixer-les".
L'Estatut introduïa així el deure de conèixer el català a Catalunya, que s'afegia al deure conèixer el castellà marcat per la Constitució.
Recurs del PP
Aquest precepte era un dels que havia recorregut el PP com a inconstitucional, però finalment la sentència del TC estableix que l'article s'ajusta a la Constitució, encara que restringeix severament la seva interpretació per poder considerar-lo vàlid.
Segons el TC, "el fet que la Constitució no reconegui el dret a utilitzar les llengües cooficials diferents del castellà no impedeix que els estatuts d'autonomia garanteixin aquest dret. Una altra cosa és, no obstant, que també puguin exigir el deure de conèixer-les".
Aquest article, doncs, "seria inconstitucional i nul en la seva pretensió d'imposar un deure de coneixement del català equivalent en el seu sentit al que es desprèn del deure constitucional de coneixement del castellà".
No obstant, el TC obre la porta a considerar vàlid aquest precepte sempre que es faci una "interpretació diferent i d'acord amb la Constitució".
Deure individual
Per poder considerar-lo constitucional, no hauria de ser vist com un "deure generalitzat per a tots els ciutadans de Catalunya", sinó la "imposició d'un deure individual i de compliment obligat que té el seu lloc específic i propi en l'àmbit de l'educació" i en el de les "relacions de subjecció especial que vinculen l'Administració catalana amb els seus funcionaris, obligats a donar satisfacció al dret d'opció lingüística".
En canvi, la sentència sí que declara obertament inconstitucional una part de l'article 6.1, en concret la que establia que el català és la llengua d'ús "preferent" de les administracions públiques i els mitjans de comunicació públics de Catalunya.
Instàncies públiques
Notícies relacionadesSegons el TC, és correcte considerar el català com a llengua d'ús "normal" en aquestes instàncies públiques, però no "preferent".
Tota llengua oficial és "llengua d'ús normal per i davant el poder públic. També, en conseqüència, ho és el castellà per i davant les administracions públiques catalanes, que, com el poder públic estatal a Catalunya, no poden tenir preferència per cap de les dues llengües oficials", argumenta el TC.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- 14. Fernández Borbalán i un CEO corporatiu lideraran el nou CTA remodelat al gust del Reial Madrid i els clubs
- Sèries 'Desaparegut', el fenomen que ha arribat al número 1 de Netflix: "Mai m’hauria imaginat que l’èuscar m’obriria camí com a actor"
- La UE debatrà de nou l’oficialitat del català el 18 de juliol
- Joan Carles I es reivindica amb unes memòries després de cinc anys d’‘autoexili’
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Els convocants afirmen que tres de cada quatre jutges i fiscals secunden l’aturada