MIRADOR

El cataplasma

2
Es llegeix en minuts
David Miró
David Miró

Periodista

ver +

Per fi hem sabut per què filantrops de la talla deFlorentino PéreziEsther Koplowitzes compten entre els principals mecenes de la Fundació CatDem (abans Trias Fargas): perquè quan s'han de treure les casta-

nyes del foc al Govern de torn, i salvar de passada l'economia, sempre hi ha la fidel infanteria de CiU, el cataplasma que tot ho vota i tot ho cura, ja que els partits espanyols són incapaços de posar-se d'acord en res, ni tan sols a llançar un missatge de tranquil·litat i confiança per evitar una ensulsiada definitiva que tots pagarien. Però aquesta vegada potser han anat massa lluny. Els europeus observen esbalaïts com mentre CiU es beu l'oli de ricí de la tisorada amb cara de fàstic,José María Aznar anima a l'altra banda de les fronteres hispàniques els inversors a treure els seus diners d'Espanya perquè «el Govern és un desastre», en una mostra de patriotisme sense comparació. El mateix que demostraEsperanza Aguirrequan admet que diu «barbaritats» sobre economia només per empipar.

La marca Espanya s'enfonsa amb passes de gegant al món i la victòria dela Rojaal Mundial ja és gairebé una obligació, ja que l'eliminació serà interpretada com un símptoma més de decadència per aquest ens anomenatmercatsi que, per si no ho saben, els ha substituït a vostès com a subjecte de sobirania i definidor de polítiques. La casualitat ha volgut que la responsabilitat futbolisticoeconòmica també estigui en mans dels catalans, tant els d'origen com els d'adopció, que formen l'espina dorsal de la selecció. Però no s'equivoquin, fins i tot guanyant hi haurà qui es fixarà en les mitges (per si algú tapa la bandereta) o criticarà l'actitud poc marcial d'un altre mentre se sent l'himne. No esperin que creixi l'amor per Catalunya si elsXavi, Piqué, PuyoloCescportenla Rojaa dalt de tot. Sempre seran sospitosos. Pur cataplasma.

Notícies relacionades

Salvar Espanya del desprestigi i el caos. Aquest és el destí d'una comunitat/nació on al voltant d'un 40% dels ciutadans, segons assenyalen les enquestes, volen votaren un referèndum i engegar tots aquests que criden al Senat a fregir espàrrecs. És a Catalunya on la marca Espanya també cotitza a la baixa. Després d'anys on l'economia anava embalada i a Barcelona abundaven els simposis sobre les causes de la decadència catalana davant l'empenta de Madrid i València, ara resulta que la denigrada indústria és l'única que pot treure l'economia del fangar gràcies a les exportacions. Això mentre a la costa mediterrània l'atur es dispara i a la Meseta la retallada màxima d'alts càrrecs i de funcionaris que poden assumir equival a l'extraordinària quantitat de 16 milions d'euros.

Coda. A Espanya avui el gran tema de controvèrsia és que l'Exèrcit no interpreta l'himne als actes del Corpus, definits perMariano Rajoy com «la vida de la nació». Sort en tenen de tipus comFlorentino,que saben col·locar els seus diners.