Anàlisi

Ajornar o impedir el xoc polític de trens

2
Es llegeix en minuts
Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro

Escritor y periodista.

ver +

Gairebé qualsevol sentència limitadora de l‘Estatut de Catalu­nya per part del Tribunal Constitucional comportaria un xoc polític de trens. Per tal d’evitar-lo, el president de la Generalitat,José Montilla,va anar ahir a Madrid en nom d’un ampli front de partits catalans oferint una solució amable i moderada. Com que molt sovint els xocs es produeixen perquè cap de les parts no troba una fórmula de retirada digna i presentable, el front català encarnat en el presidentMontillan’oferia una de no gens rupturista: complir la llei i renovar el Constitucional.

L’objectiu seria, òbviament, que la sentència sobre l’Estatut quedés ajornada per després de la renovació del tribunal, i la intenció de fons, que el nou Constitucional que en sortís acabés declarant-se no competent per retallar un Estatut aprovat pel catalans a les urnes. És una fórmula no gens secessionista, respectuosa amb la legalitat, tan pensada en termes espanyols i no estrictament catalans que el presidentMontillaes va sentir obligat a defensar-la en totes les llengües de l’Estat.

A males, la fórmula hauria de permetre ajornar el xoc de trens i deixar-lo per després de les próximes eleccions catalanes. I si sortís bé, permetria evitar un xoc que s’enduria per davant molts dels camins del mig en la relació entre Catalunya i Espanya i deixaria les coses en un dilema entre involució i ruptura.

La fórmula presentada pel presidentMontillaté, de tota manera, els seus riscos. El principal: que s’adopti la fórmula, però que se’n canviï l’objectiu. Si el front català demana canviar el Constitucional no és, principalment, perquè estigui preocupat pel tribunal. Ho fa perquè està preocupat per l’Estatut, com a text i com a producte del vot dels catalans. Però pot ser que es renovi el Constitucional... i que la sentència sobre l’estatut sigui abans de la renovació. O que sigui després, però amb la mateixa lògica i amb un contingut semblant al que s’apuntava fins ara, i que ens duia al xoc de trens.

Notícies relacionades

El president anava a Madrid, en nom del front català, per advertir d’un xoc de trens entre Catalunya i Espanya. Però a Madrid tot ho llegeixen en termes de xoc entre PSOE i PP. Es pot arribar a produir una curiosa paradoxa. El PSOE està disposat a desbloquejar el Constitucional, acceptant els candidats del PP. El PP seria arrossegat a desgrat a la renovació del tribunal, sense que això canviï l’actual correlació de forces.

El vicepresidentManuel Chaves reconeixia ahir que la situació del Constitucional és anòmala. Pot ser que gràcies a la fórmula catalana se solucioni l’anomalia del Constitucional, però que això no serveixi per resoldre el problema de l’Estatut. Que no serveixi per evitar el xoc de trens. Que serveixi potser per ajornar-lo. O ni això.