SEGREST DE TRES COOPERANTS CATALANS

L'ostatge francès alliberat Pierre Camatte descriu l'«extrem fanatisme religiós» dels seus captors d'Al-Qaida

2
Es llegeix en minuts

Amb la cara cremada pel sol, aspecte descuidat i una mirada de cansament infinit, el ciutadà francès Pierre Camatte, alliberat dimarts després de gairebé tres mesos de captiveri, segueix tenint al cap les veus dels seus captors.«‘¡Islamitzarem el món’, cridaven una vegada i una altra». Camatte, que ha resistit a la duresa del Sahel i ha sobreviscut en unes condicions molt precàries, sota l’amenaça constant de la mort, va confessar estar commocionat per l’«extrem fanatisme religiós»dels terroristes d’Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) que el van tenir segrestat des del 25 de novembre.«Eren joves de tot just 20 anys que es passaven tot el dia recitant l’Alcorà i tractant de convertir-me».

Camatte va relatar ahir la seva experiència davant una delegació d’expectants periodistes francesos que van acompanyar el president Nicolas Sarkozy en el seu viatge fins a Bamako (Mali) per agrair a les autoritats d’aquell país les gestions portades a terme per a l’alliberament de l’ostatge.«Em van tenir aïllat i incomunicat –va explicar–. Em van donar cops i em van amenaçar amb un rifle kalaixnikov. Cada dia pensava que havia arribat la meva última hora». Camatte no va saber en cap moment fins a quin remot punt de la zona del Sahel l’havien portat, tot i que fonts pròximes als negociadors van confirmar que va estar retingut a la regió de Kidal, un dels principals bastions d’AQMI.

Notícies relacionades

Pierre Camatte va volar ahir mateix en un avió privat fins a París, on es va reunir amb la seva família. Enrere va quedar Mali, el lloc en què es va establir amb la il·lusió de portar a terme projectes de cooperació de lluita contra la pobresa i el paludisme, tasca que va desenvolupar en els últims anys. Va passar gairebé una dècada a la ciutat de Menaka, al nord de Mali, i tot i així, els terroristes el van assenyalar com un enemic, un blanc d’atac. L’alliberament del francès ha tornat l’alegria a la població de Menaka, de majoria tuareg, per a la qual Camatte era un membre més de la comunitat.

També ha infós una nova dosi d’esperança als familiars i amics dels tres cooperants catalans que continuen en mans d’Al-Qaida. Per a ells, i els dos italians igualment retinguts, va tenir ahir un record el president Sarkozy.«Desgraciadament, encara queden tres espanyols i dos italians segrestats al nord de Mali, i rescatar-los és també la nostra responsabilitat», va declarar després de reunir-se amb el president malià, Amadou Toumane Touré, a qui Sarkozy va definir com«un home molt valent».