recta final D'UNA LLARGA investigació

El fiscal implica Unió en el 'cas Pallerols' i demana penes de presó

El ministeri públic al·lega que el partit es va finançar amb fons de la Generalitat

2
Es llegeix en minuts

El fiscal Fernando Rodríguez Rey ha implicat Unió Democràtica de Catalunya (UDC) en el procés obert pelcas Pallerols,després de 10 anys d’investigació del presumpte finançament il·legal del partit per part de Fidel Pallerols, propietari de diverses acadèmies. L’empresari suposadament va desviar el 10% de les subvencions percebudes entre el anys 1994 i 1999 per organitzar cursos de formació ocupacional. L’acusació pública reclama penes d’entre set i 11 anys de presó per a sis imputats, entre els quals hi ha Pallerols, així com diversos exdirigents d’Unió i exalts càrrecs de la Conselleria de Treball.

¿Com implica la fiscalia Unió? Sosté que el partit és responsable civil subsidiari respecte a la indemnització que en cas de condemna hauria de pagar un dels imputats: Vincenç Gavaldà, exsecretari d’organització d’UDC. Si l’acusat no desemborsa la part que li correspon (la quantitat a retornar a la Generalitat és de 595.972 euros), ho hauria de fer la força política.

MATERIAL I NÒMINES / Però a més l’acusació considera Unió responsable a títol lucratiu, ja que, al seu entendre, es va beneficiar de 197.384 euros desviats per Pallerols per comprar material d’oficina i informàtica per a les seus del partit i per pagar nòmines de persones que suposadament treballaven per a l’empresari i que, en realitat, ho feien per al partit.

El fiscal acusa sis persones dels delictes de malversació (alternativament ho qualifica de frau de subvencions), suborn i falsedat. Cinc dels acusats eren militants d’Unió quan es va produir el desviament de diners. Entre aquests hi ha el citat Gavaldà, que va ser secretari d’organització del partit. I entre els exalts càrrecs de la Conselleria de Treball imputats figura el seu germà, Lluís Gavaldà, exdirector general d’Ocupació, i Dolors Llorens, exsubdirectora, ja que eren els encarregats de tramitar les subvencions per als cursos de formació ocupacional. A aquests s’hi ha d’afegir l’exmilitant Santiago Vallvé, el mateix Pallerols SEnDel ministeri públic també demana per a ell 18 anys per frau fiscal– i la seva dona, Mari Cruz Guerrero.

Notícies relacionades

La fiscalia exposa que Pallerols i la seva dona desenvolupaven una certa activitat política. El primer col·laborava de forma ocasional amb Unió i la segona era militant. Les subvencions que percebien les seves empreses es tramitaven a la Conselleria de Treball i la Direcció General d’Ocupació, «amb uns càrrecs màxims de direcció ocupats en aquelles dates per militants i responsables del mateix partit polític».

CONFLUÈNCIA D’INTERESSOS / Aquesta situació, incideix l’escrit d’acusació, «va donar lloc a una confluència d’interessos». L’empresari volia incrementar la seva activitat i els imports de les subvencions, i els acusats Vicenç Gavaldà i Vallvé «van veure l’oportunitat d’obtenir» d’aquestes ajudes una «via per sufragar despeses del mateix partit». El resultat va ser el desviament del 10% de l’import anual dels fons públics atorgats a Pallerols per a «fins aliens a les activitats formatives». Segons l’acusació, Vicenç Gavaldà «va ordir i va mediar» en els pactes relatius a les ajudes que rebia l’empresari.