ELS NOUS MINISTRES CATALANS

Chacón, una poeta per dirigir l'Exèrcit

Ordenada i disciplinada, farà història com a primera dona que assumeix Defensa

2
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS
MADRID

Va ser la ministra més jove de la història, la primera que serà mare en exercici del càrrec i també la primera dona que manarà sobre els exèrcits. Carme Chacón Piqueras (Esplugues del Llobregat, 1971) als 18 anys ja estava ficada en política, primer en les joventuts del partit i a partir del 1994, al PSC. Llicenciada en Dret i experta en federalisme, és ordenada i disciplinada. No surt mai del guió, sigui l'escrit per José Luis Rodríguez Zapatero o per José Montilla. Un paper gens fàcil tenint en compte que són discursos no sempre coincidents.

Notícies relacionades

Ara, Zapatero l'ha premiat amb un ministeri d'Estat. Farà història com la primera titular de Defensa, encara que és possible que més d'un dia se'n recordi que la seva mare ja la va avisar que ser dona i d'esquerres és molt dur. Va estar al costat de Zapatero quan aquest era només un diputat de Lleó que aspirava a ser secretari general del PSOE. La seva inqüestionable fidelitat al president --va ser al primer del partit a qui va comunicar el seu embaràs-- fins i tot és motiu de paròdia en programes d'humor. En la seva etapa al capdavant del ministeri de Vivenda ha recorregut Espanya repetint que tenir pis ha de ser un dret i no un problema social. I, de passada, recordant que ella, com la majoria, també paga hipoteca. Durant la passada legislatura, entre tant de tràfec, va trobar temps per casar- se i, a més a més, va aconseguir fer-ho com volia: al seu poble, sense càmeres i en família. Tot un èxit en aquests temps d'indiscrecions televisives. Llegeix i escriu poesia, es declara "devota" de Pedro Salinas i sempre té un quadern a mà. Afirma que per a ella escriure és una necessitat i que a vegades es desperta de matinada i sent la necessitat de transcriure els seus sentiments, que defineix com les seves confessions íntimes.

Va estudiar a Suïssa, Anglaterra i el Canadà. Però quan se li pregunta si era una privilegiada s'afanya a recordar que ho va poder fer gràcies a les beques. Les seves antigues companyes del col.legi de Josep Tous, al barri de Sants de Barcelona, segur que s'alegraran d'aquest nou càrrec. Tenen un record millor d'ella que les monges. Rebel i esportista, destacava en voleibol i bàsquet. L'agressivitat a la pista li va fer guanyar el sobrenom de machacón.