PRONUNCIAMENT D'UN REFERENT ECLESIÀSTIC

Setién recolza Ibarretxe si la seva consulta es convoca en llibertat

El bisbe defensa la necessitat de dialogar amb l'esquerra 'abertzale'

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

El bisbe emèrit de Sant Sebastià, José María Setién, va recolzar ahir la consulta que pretén realitzar ellehendakariIbarretxe l'any que ve, i va assegurar que si es porta a terme en llibertat, "no pot ser negada" per l'Estat. De la mateixa manera, va considerar necessari intentar que l'esquerra

abertzale"no estigui en fora de joc" tot i la il.legalització de Batasuna.

En una entrevista a ETB, la televisió pública basca, el prelat es va posicionar sobre l'obertura de judici oral contra ellehendakariJuan José Ibarretxe i dos dirigents socialistes per reunir-se amb Batasuna. Segons el seu parer, si dialogar amb grups "que puguin tenir alguna relació amb ETA" és "immoral i injust", no s'entendria que el Congrés donés permís al president José Luis Rodríguez Zapatero per parlar amb la banda terrorista. "M'imagino que el Parlament no donarà autoritzacions per violar la llei", va explicar.

De la mateixa manera, va valorar la "voluntat sincera de buscar una solució al conflicte" que segons el seu parer va impulsar Ibarretxe a reunir-se amb Batasuna "més enllà de la moralitat i del Dret". I va aplaudir aquest esforç, ja que està convençut que "l'única possibilitat per resoldre el conflicte basc és seguir parlant" entre les parts enfrontades.

Setién també va defensar la realització d'una consulta a la societat basca si es porta a terme "en llibertat". Va justificar que no es pot "discutir o negar" el dret de la societat "a manifestar el que pensa sobre els problemes que estan en debat".

No obstant, va admetre que no sap si les intencions dellehendakarisón "adequades o no", però va considerar que Euskadi té el dret a decidir. En tot cas, va explicar, "el contingut d'aquest dret serà una decisió fruit del diàleg polític".

Notícies relacionades

'NO' A LA REPRESSIÓ

Sobre la ruptura del recent procés de pau, el bisbe emèrit de Sant Sebastià va explicar el seu fracàs perquè les parts van defensar premisses "fonamentals" que eren "incompatibles entre si". Contràriament, va argumentar que al dialogar "s'ha de buscar una aproximació" significativa i que es "realitzin cessions", perquè en una altra circumstància es farà impossible assolir la pau. Va recomanar intentar que "l'esquerraabertzaleno quedi fora de joc" a Euskadi i va criticar l'aposta per la repressió realitzada per l'Estat des del final de la treva. Però aquesta defensa no el va portar a allunyar-se del dolor de les víctimes: "L'Església no pot ser indiferent al sofriment", va sentenciar.