PROMOCIÓ DE LA LLENGUA I LA CULTURA CATALANES

Antich unirà esforços amb la Generalitat a l'Institut Ramon Llull

El president balear i Montilla aposten per revitalitzar les relacions

1
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI / PALMA

El nou president balear, el socialista Francesc Antich, va expressar ahir el seu desig d'"unir esforços" amb el seu homòleg català, José Montilla, per promocionar junts la cultura i la llengua catalana des de l'Institut Ramon Llull i a la Fira del Llibre de Frankfurt. Els dos mandataris advoquen per iniciar una nova etapa en les relacions entre les dues comunitats, distanciades la passada legislatura amb Jaume Matas (PP) al capdavant de l'Executiu balear.

En la seva recent visita per assistir a la investidura d'Antich, Montilla es va mostrar "absolutament convençut" que la col.laboració entre les dues comunitats era possible "des del respecte a la identitat i l'autonomia dels dos governs".

En matèria cultural, en el segon mandat de Matas després del seu pas pel Gabinet d'Aznar, aviat es va malmetre el camí recorregut a l'Institut Ramon Llull, el patronat del qual es va constituir amb rúbriques de Jordi Pujol (CiU), Francesc Antich (PSOE) i Josep Piqué (PP), entre altres.

La decisió de la Generalitat de retirar les competències en promoció cultural de Catalunya i recuperar-les per al Consorci Català per a la Promoció Exterior va desencadenar el febrer del 2003 les ires del Govern balear, que aportava el 18% del pressupost a la institució.

Notícies relacionades

BLOQUEIG DE MATAS

Des de Catalunya es va justificar la decisió al.legant que Matas practicava una política de "bloqueig". La Generalitat va demanar disculpes i semblava que les aigües tornaven al seu lloc, però no va ser així. El Govern balear va paralitzar la destitució del consell de direcció de l'Institut Ramon Llull que proposava la Generalitat, tornant a al.legar que no havia estat informat amb prou antelació. No hi va haver reconciliació. Matas va ressuscitar l'Institut d'Estudis Baleàrics, el va dotar de més competències i hi va col.locar Gabriel Janer Manila, pare de Maria de la Pau Janer.