RESPONSABILITAT SOCIAL

El futbol pot canviar el món

photo-1504305754058-2f08ccd89a0a

photo-1504305754058-2f08ccd89a0a

4
Es llegeix en minuts
Alberto González

Cap altre esport al món té tants seguidors, ni mou tantes passions, ni aconsegueix el mateix impacte cultural. Reuneix multituds i crea un llenguatge comú que tots els seus aficionats comparteixen. Però precisament per aquest potencial, també pot servir com a eina per al canvi social.

Any 2017. El Barcelona ven Neymar al PSG per 222 milions d’euros. El traspàs més car de la història reobre el debat sobre el negoci del futbol i les xifres desorbitades que es paguen pels jugadors. No obstant, cada vegada són més els que confien en el poder transformador d’aquest esport i fins i tot en el seu potencial per connectar els guanys amb un objectiu més profund.

És el cas del jugador Juan Mata (per qui el Manchester United va pagar 45 milions d’euros el 2014), promotor de Common Goal, una iniciativa nascuda a l’estiu del 2017 i que anima els jugadors i entrenadors de futbol per donar almenys un 1% dels seus salaris a un fons col·lectiu amb finalitats socials, que van des de la millora de la salut, l’educació, la igualtat de gènere, el creixement econòmic, la reducció de les desigualtats o la lluita per la pau i la justícia.

Avui dia, Commom Goal aglutina 389 membres (jugadors, directius de clubs, etcètera) i 123 organitzacions, entre les quals també s’hi troba el Banco Santander. El projecte ja ha aconseguit mobilitzar més de 700.000 euros, part dels quals ja han sigut invertits en projectes que utilitzen el futbol per promoure un canvi social.

Entre aquests, Tiempo de Juego, a la comuna de Cazucá, als afores de Bogotà (Colòmbia), la zona on es concentra el major nombre de persones desplaçades del país, i on les bandes del carrer i el tràfic i consum de drogues estan a l’ordre del dia entre els joves. Allà aquest projecte està utilitzant el futbol com a catalitzador de la pau, aglutinant joves en situació de risc i promovent la resolució de conflictes a través del joc.

Una altra mostra és el programa Skillz Girl, a Nigèria. En aquest país subsaharià, les nenes d’entre 13 i 19 anys s’enfronten a tota una sèrie d’obstacles per accedir a una educació en salut i reproducció sexual, la qual cosa augmenta la seva vulnerabilitat davant el VIH, a l’estigmatització o als casos de violència de gènere. Aquest programa aporta espais segurs perquè les adolescents puguin parlar lliurement sobre la sida i desenvolupin certes habilitats d’apoderament femení, cosa que, combinada amb l’entrenament futbolístic, els permet aprendre en un entorn agradable.

Un últim exemple dels projectes en què Common Goal ja ha destinat part dels seus fons és Street League, al Regne Unit, on l’atur juvenil constitueix un greu problema: més del 15% dels joves d’entre 16 i 24 anys no estudien ni treballen, la qual cosa els fa vulnerables a l’exclusió social, la delinqüència o la malaltia mental, entre altres riscos. En aquest context, Street League ofereix un programa combinat d’entrenament esportiu i d’adquisició d’habilitats laborals a joves amb especials dificultats per accedir al mercat laboral.

Promoció de la resiliència

La Fundació Futbol Más és un altre bon exemple de com el futbol pot convertir-se en motor de canvi. Es tracta d’un programa socioesportiu que es troba en marxa des de l’any 2008 i del qual ja se n’han beneficiat més de 5.000 nens i nenes de certes comunitats de Mèxic, Haití, Equador, el Perú, Xile, el Paraguai i Kenya.

Futbol Más utilitza la infraestructura esportiva pròpia de cada comunitat, de manera que es recuperin els espais públics i es converteixin en espais de protecció i formació per a la infància, on s’estableixin vincles que es converteixin en pilars de les seves respectives comunitats. El seu objectiu, per tant, és promoure la resiliència i la felicitat de nens i adolescents que viuen en contextos de vulnerabilitat, utilitzant el futbol com a eina per desenvolupar habilitats que podran utilitzar en tots els àmbits de la vida.

Els principals agents del projecte són nenes, nens i adolescents entre 6 i 15 anys, que participen de les classes socioesportives i la Lliga Futbol Más. Es treballa en quatre sèries segmentades per edats, tant amb homes com amb dones, realitzant classes quatre vegades a la setmana, durant nou mesos a l’any. A més, entre els 16 i els 20 anys, els joves participen del programa Líderes Barriales, formant-se com a tutors de resiliència als seus barris, exercint un important rol en l’execució de les classes i recolzant altres joves perquè s’afegeixin al projecte.

Un projecte integral que l’any passat va resultar guanyador dels premis World Football Summit 2018 a la categoria Millor Iniciativa Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de Futbol, emportant-se el premi en una exitosa convocatòria on s’hi presentaven 120 candidats de 23 països.

Més informació

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

Notícies relacionades

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

veure’n més