SOLIDARITAT

A l'ombra: les ONG locals que treballen fora del focus mediàtic

Gràcies al seu esforç diari, organitzacions i fundacions aconsegueixen que el gest petit es converteixi en una gran acció d'ajuda als col·lectius més desfavorits

ong

ong

4
Es llegeix en minuts
Mar Ardèvol

Segur que a tots, alguna vegada, ens hauran parat a peu de carrer aquestes persones amb armilla que, amb paciència i estoïcisme davant de les insolències de la majoria, demanen col·laboració per a projectes de crisis humanitàries, o per a projectes de llarga durada en països del sud. La raó és més que evident. El recolzament ciutadà és fonamental en la feina de les ONG. Més de 2,3 milions de persones i entitats recolzen aquestes organitzacions econòmicament o amb voluntariat, segons l’“Informe de la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament” (2017).

Amb fons públics i privats, així com amb aportacions particulars, les ONG duen a terme 3.646 projectes. El 77% d’aquests recursos es destinen a projectes de desenvolupament o d’acció humanitària als països en què treballen. El 23% restant s’executa a Espanya, en camps com l’educació per a la ciutadania global (6%), la captació de socis i donacions (8%) o el manteniment d’estructura (7%).

Ajuda imprescindible

Per tant, igual d’imprescindible és tota ajuda que provingui d’administracions o entitats privades. Una d’elles, per exemple, és la que llança la Fundació Banco Santander cada any. El passat mes d’agost, Banco Santander i Fundació Banco Santander, a través del programa Santander Ayuda, van anunciar que s’han destinat 1 milió d’euros en gairebé tres anys per millorar la qualitat de vida de col·lectius vulnerables en les comunitats locals on l’entitat és present. Actualment està en marxa la tretzena convocatòria d’aquest programa.

El seu termini de sol·licitud està obert fins al 28 de febrer del 2019 i donarà suport a 20 organitzacions amb fins a 5.000 euros. En termes globals, aquest programa entrega al llarg de les seves quatre convocatòries 400.000 euros a l’any a un total de 80 projectes socials que es desenvoluparan en l’àmbit nacional i en la selecció dels quals es tindrà en compte el valor social de la proposta, la repercussió en la seva comunitat immediata i les seves pràctiques innovadores.

La veritat és que aquests ajuts són fonamentals per a aquestes organitzacions que estan fora del focus mediàtic, que amb prou feines coneixem, però que dia a dia mostren el seu compromís pel progrés dels col·lectius més desfavorits i de la societat. Aquests en són alguns exemples:

Fundació el Xiprer (Granollers)

És una llar per a l’acollida i la dignitat de les persones més desfavorides. Els seus fonaments recullen que al voltant del símbol de la taula s’alimenta el cos i l’ànima. Per això disposen de serveis com un banc d’aliments, pisos d’acollida o un menjador social que serveix esmorzars per a persones amb capacitat per treballar, però que no poden fer-ho per raons de marginació o problemes de documentació. També serveixen dinars per a persones impossibilitades per treballar i amb carències familiars i de relació. A més, posen dutxes a disposició d’aquelles persones que tinguin dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques d’higiene.

Viajes Tumaini (Madrid)

Es tracta d’una ONG que facilita la realització de viatges solidaris, voluntariat i pràctiques internacionals. La idea principal és que Tumaini sigui un lloc de trobada per a les persones que desitgen col·laborar amb projectes petits al voltant del món i que necessiten rebre voluntaris com a recolzament per al desenvolupament de les seves activitats. Ajuda a buscar el projecte que més encaixa amb el perfil de l’interessat, els assessora a l’hora de fer els tràmits i ofereix formació per treure el màxim partit al seu viatge i que l’experiència tingui un impacte positiu al país que visiten.

Avismón (Barcelona)

És una fundació privada que treballa per cobrir les necessitats de les persones grans. Atenen, principalment, persones de 80 anys que viuen amb una pensió mínima i en un pis de lloguer de renda antiga. Són persones que demanen ajuda perquè manifesten un fort sentiment de solitud, no tenen família o, si la tenen, ha passat algun contratemps que els allunya. Per això, sol·liciten el recolzament d’un voluntari per mantenir els vincles amb el seu entorn social. El voluntari es compromet a anar com a mínim una vegada per setmana, unes tres hores, al domicili de la persona, li fa companyia, hi passejarà o surten a comprar si ho necessita.

Apramp (Madrid)

La meta de l’Asociación para la Prevención, Reinserción y Atención a la Mujer Prostituida (APRAMP) és que les víctimes d’explotació sexual i tracta d’éssers humans recuperin la llibertat i la dignitat, fent valer els seus drets, i que aconsegueixin l’autonomia necessària per emprendre una vida fora del control i abús dels seus explotadors. APRAMP, a partir de la defensa i promoció dels drets d’aquestes persones, contribueix a prevenir i erradicar l’explotació sexual i el tràfic d’éssers humans. ¿Com ho fan? Detecten i identifiquen víctimes de tràfic, ofereixen assistència i recolzament a través d’un equip multidisciplinari que treballa en diferents àrees (social, sanitària, jurídica, laboral, etc.), i dissenyen itineraris de formació i inserció laboral.

Més informació

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

Notícies relacionades

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

veure’n més

Temes:

Oenagés