INNOVACIÓ
La creativitat a cop de dispositius cerebrals
El dispositiu sense fil desenvolupat per l'emprenedor Balder Onarheim busca estimular la inventiva a través de la neuroestimulació amb elèctrodes

playowork
La por del full en blanc. El mínim soroll que ens distreu. La idea que no ens arriba al cap. Si la creativitat és un dels trets humans per excel·lència, hi ha moments en què les idees no flueixen ni ens concentrem. Moments en què, senzillament, el cervell no ens acompanya.
L’investigador associat de la Universitat Tècnica de Dinamarca, Balder Onarheim, combina la neurobiologia, que examina el funcionament del sistema nerviós i la seva influència en el nostre comportament, amb l’estudi de la creativitat per posar-hi remei. El resultat és PlatoWork, un dispositiu que assegura “empènyer” al cervell a centrar-se en la tasca que fa en aquell instant. El casc, que es podria definir com un 'brainable', es posa sobre el cap i transmet microcorrents a través d’uns elèctrodes per encoratjar determinades àrees cerebrals. Famosa com a neuroestimulació no invasiva, aquesta tècnicad’estimulació transcranial amb corrent directe ha provat ser útil en casos com l’insomni, la depressió i l’ensinistrament cognitiu.
“La neuroestimulació funciona, tot i que no és màgica”, apunten des de PlatoScience, la 'start-up' fundada per Onarheim i des de la qual desenvolupa el producte. El nostre cervell compleix la seva funció i les neurones produeixen senyals elèctrics. El que PlatoWork fa, explica Onarheim, és facilitar que aquestes descàrregues es produeixin a les zones del cervell recomanables. El dispositiu, que és sense fil, es connecta a través de ‘bluetooth’ amb un telèfon intel·ligent amb què, a través de l’aplicació pertinent, es pot triar la manera perfecta d’estimulació requerida.
Assajos en un laboratori
Al llarg del desenvolupament del producte, Onarheim i el seu equip han realitzat 67 assajos amb 39 subjectes, però tots en un laboratori. Segons l’equip, els resultats qualitatius (els subjectes asseguraven percebre una millora) van ser bons. Els resultats quantitatius, en canvi, van canviar, una cosa que en PlatoScience atribueixen a les característiques particulars de cada individuo.
Onarheim vol portar ara el dispositiu al mercat i, per la seva banda, validar fora de laboratori el producte amb la retroalimentació dels clients del servei. La primera versió comercial ja es pot reservar per uns 250 euros. ¿Hi ha el risc llavors que es converteixi en un placebo? Onarheim defensa la qualitat de les investigacions neurobiològiques. Fins i tot en cas que amb algú no funcioni, apunta, només posar-se el casc ja seria una resolució premeditada i activa per canviar un hàbit.
Per Onarheim, és la solució a molts dels nostres inconvenients. No obstant, mentre que un nen és capaç d’imaginar mons sencers, un adult ja no. La creativitat, com tantes altres coses, es redueix amb els anys. Trobar la manera de mantenir-la, d’aconseguir que aquest petit que va existir torni novament, és per a Onarheim el pas inicial per a un futur millor. La resta queda als nostres cervells.
Font: Opinno, editora de MIT Technology Review en espanyol
Més informació

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur
Notícies relacionadesDescobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys